Пролетта докара първата силна буря в Пловдив, която сякаш изненада с мощността си. Стихията нанесе множество щети навсякъде из града, а сигналите подадени до институции надхвърлят 50. Сериозни премеждия настъпиха заради съборени от поривите на вятъра клони. На места се срутиха дори цели дървета. При инцидентите има нарушена инфраструктура и материални щети. Няма пострадали хора.  

Един от най-опасните инциденти, който за щастие се размина без пострадали, бе срутването на външна изолация на жилищна сграда. Огромно парче мазилка от блок 11 се стовари върху част от детската площадка на градина „Кремена“ в ж.р. Тракия. По това време обикновено там има деца, но заради лошото време те са били прибрани в сградата на детското заведение.

Санировка на блок в Пловдив се срути върху детска градина

Няколко коли също бяха поразени от бурята. При един от случаите тежките последици се разминаха на косъм, тъй като голямо дърво на Кометевско шосе падна върху нея, докато тя бе в движение. Колата е с изпочупено задно стъкло. Минути след това друго голямо дърво, отново в Кючук Париж, се стовари върху паркирал автомобил. Влошената пътна обстановка стана причина и за леко ПТП на входа на Тунела, която предизвика транспортен хаос по бул. "Борис III Обединител". За лека катасртофа бе съобщено и в района на Пазарджишко шосе. 

Огромно дърво се стовари върху д жип в движение на булевард в КючукаНа място има пожарникари, движението е блокирано

Междувременно сигналите за паднали клони навсякъде ин града изливаха редакционната ни поща. Такива случаи имаше още на улиците „Константин Нунков”, „Даме Груев”, "Христо Караманджуков"; бул. „Васил Априлов“, бул. „Руски“, в Цар-Симеоновата градина и около алеята на река Марица. Падна дори рекламен билборд, поставен в близост до хотел SPS в Тракия. На телефоните на Пожарната и общинско предприятие „Градини и Паркове“ са постъпили общо над 50 сигнала именно в този контекст.

За да отработят сигналите, на терен са в бил изпрател почти целият дежурен състав от огнеборци от различни служби и спасители от Сектор СОД в Пловдив. Те се отзовали на сигнали за произшествия, които силният вятър причини. На много са били сигналите са паднали клони и дървета, които пожарникарите са рязали и премествали от пловдивските улици и булеварди.

Бурята в Пловдив нанесе още щети! Дървета трошат паркирани автомобилиОт ОП „Градини и паркове” коментират, че 4 екипа са навън и отстраняват щетите

Аварийни екипи от общинските предприятия също се включиха в отстраняват щетите, нанесени от разразилата се следобед буря. Те са се отзовали на над 20 сигнала за паднали дървета. Заради силния вятър стотици боклуци, хвръкнали от контейнерите, се носеха из улиците на града. Към екипите са били изпратени и служители на „Чистота”, които да разчистят разпилените отпадъци и клони.

Малко преди 19ч. времето се успокои и сигналите за инциденти престанаха. Такива е почти сигурно да продължат да се случват и утре, тъй като остава в сила кодът за опасни ветрове и мощни бури. Той обхваща 8 области в страната, сред които е и Пловдивска.

Над 40 сигнала за произшествия заради бурята в Пловдив, екипи на Община и пожарна на кракНяма пострадали хора, но материалните щети са големи