По време на реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив ще бъдат премахната близо 150 броя дървесна растителност, които до момента са представлявали част от озеленяването на парка. Това са близо 1/3 от растенията, които към днешна дата наброяват около 370. Решението е било взето от екипа, който работи по проекта за преобразяване на градината, и бе представено днес пред граждани по време на дискусия в районното кметство. 

Ландшафтният архитект Станимир Шаламанов, изготвял фитосанитарния контрол, заяви, че от 2017 г. насам, когато е изготвяна последната оценка за състояние на дърветата, е нараснал броя на растения, подлежащи на премахване. „Актуализирахме фитосанитарната оценка и видяхме, че повече от 16 дървета ще трябва да бъдат отсечени. Предстои да бъде направен последен прочит на състоянието на дърветата от страна на ул. „Бетовен“ и е възможно броя им да се покачи с още няколко“, заяви Шаламанов.

В хода на дискусията бе уточнено, че процентът на озеленяване, който градината има  настоящия си вид, няма да бъде увеличен. Напротив – заради всички СМР, той ще бъде редуциран. Това бе и контрааргументът на граждани и специалисти в областта на ландшафтната архитектура, които присъстваха на дискусията. Те изразиха опасения, че при сечта на подобна бройка растения и без липса на план тя да бъде компенсирана, е възможно Дондукова градина да се превърне в „голо петно“. Не липсваха напрежение и подхвърляне на остри реплики от някои представители на гражданското общество.

Притесненията им Стаменов и Шаламанов се опитаха да оборят с това, че при изграждането на градината, ще се заложи на балансирано засаждане и подходящи растения.

Обвинения бяха хвърлени и към ОП „Градини и паркове“, затова че в годините не са полагали адекватна растителност в терена, както и не са полагали компетентни грижи при поддръжката ѝ. На срещата за кратко присъства шефът на предприятието Веселин Козарев. Той обаче не успя да чуе обвиненията на специалисти, тъй като напусна поради личен ангажимент. Докато присъстваше, той даде предложение отсичането на растения да бъде извършено от наета за целта фирма, а не от „Градини и паркове“ и увери гражданите, че премахване на дървета предприемат едва след надлежна заповед. Козарев наблегна, че проектът за Дондукова градина не е бил съгласуван с предприятието.

От думите на арх. Шаламанов обаче стана ясно, че ако това премахване не се случи сега, то Общината ще загуби пари, но и ресурсът време. Архитектът подчерта, че дърветата, чието отсичане се предвижда, или са саморасляци, или са растения, чието здраве е компрометирано. Представи изображения на част от тях, по които зеят хралупи с размер между от 20 и 40 см., и такива, нападнати от гъбни заболявания.

Шаламанов каза, че при тези обстоятелства, отстраняването на растенията тъй или иначе е неизбежно. „Ако ги премахнем сега, се осигурява време, в което новата подходяща растителност да се хване“, аргументира се той.

Получихме запитвания – „Добре, не може ли да ги махнете след 5 години?“. Да, можем, но тогава Дондукова градина вече ще е реконструирана, а ремонтът тук е с огромни мащаби. Ще бъде подменена цялостната подземна инфраструктура. Тогава да влиза тежка техника, да копае и премахва дървета, с риск да унищожи изграденото, не е рентабилно“, заяви Шаламанов и допълни, че се предвижда механично отстраняване на кореновата система на дърветата.

Той бе допълнен от кмета на район „Централен“, който заяви, че оставяйки дървета, за които е ясно, че са болни, се рискува и безопасността на пловдивчани.

При инцидент ще бъдем виновни. Бъдете сигурни, че ще компенсираме Дондукова градина с подходяща растителност и ще съхраним зелената система“, заяви Георги Стаменов. Той подчерта, че първоначалния план за озеленяване не е бил одобрен от Националния институт по недвижимо и културно имущество /НИНКН/, които върнали проекта за корекция.

Направихме усилия максимално да се придържаме към растения, които са съществували в градината преди години. От Института пожелаха да не се добавя нов вид растителност“, допълни районният кмет.

След дебата граждани и специалисти, работещи по проекта за реконструкция на парка, направиха съвместна разходка из терена на Дондукова, където продължи обсъждането на здравината на дърветата.

Очаква се за новото озеленяване да отговарят от консорциума на фирмите „Ай Ди Ел” и „Рестстрой”, които работят по градината. Те вероятно ще наемат фирма-подизпълнител.