Община Пловдив възобнови темата за издигането на Мемориал на загиналите във войните за национално обединение, който ще намери своето място в подножието на Младежки хълм. Това ще стане чрез подписването на Меморандум за сътрудничество с Инициативния комитет за изграждане на паметника. Документът, който ще функционира като рамка на отношенията между ИК и местната власт, е предложен и съставен от членове на комитета.

Подписването на Меморандума бе гласувано по време на днешната сесия на Общински съвет, на която присъстваха и представители на ИК.

Припомняме, че идеята в подножието на тепето да се появи паметник за загиналите пловдивчани се роди много отдавна. Още през 2016 г. се заговори с добри намерения за подобна инициатива, но през годините темата периодично бе замразявана. През 2021г. бе проведен конкурс за визията на Мемориала, в който участваха двама кандидати - скулпторът Жорж Трак и арх. Красимир Кръстев. Надпреварата обаче завърши без победител, тъй като кандидатите не бяха предали необходимите документи и комисията ги отстрани. Повече за това какво бяха предложили те, вижте тук:

Прекратиха конкурса за визия на Мемориала в Пловдив, кандидатите не отговарят на изискваниятаПредстои провеждането на нов конкурс, но в неясен период от време

Какво предвижда Меморандума?

Подписването на документа ще уреди сътрудничество между Общината и ИК, които ще се съгласят на съвместни действия за осъществяване пантеона. Залегнали са цели за партньорство и с трети страни, включително правителствени и междуправителствени организация, юридически и физически лица.

Документът засяга и финансовото обезпечаване на паметника, като се пояснява отговорността на страните по набиране на средства. По този повод преди две години бе обявена прогнозна стойност на проекта около 350 000 лв., която към днешна дата със сигурност ще бъде по-висока. Не се коментират обаче конкретни цифри.

Средствата за проектиране ще бъдат набрани от дарители, като се очаква изграждането също да бъде покрито от кампания, а не от бюджета на местната власт. След като бъде изграден паметникът, отговорността по поддържката и добрият му вид ще бъде делегирана на Община Пловдив.

Двама са кандидатите с визията за Мемориала на Младежки хълмВижте личностите и техните концепции за паметника на загиналите войни

Чл.2, т.2 на предложения от ИК документ споменава и за договаряне за „съвместно обезпечаване на съпътстващи разходи до окончателно въвеждане в експлоатация“. Това вероятно ще бъде дискутирано, тъй като може да натовари Общината с финансова отговорност и преди това. 

Меморандумът посочва още, че от инициативния комитет ще се заемат с предложение за визия, докато Общината ще поеме частта с проектирането му.

В коментар пред TrafficNews зам.-кметът по култура Пламен Панов прогнозира, че подписване на Меморандума най-вероятно ще се състои, но след великденските празници.

Той подчерта, че в първите стъпки ще бъде заложено набирането на средствата за проектиране на паметника. „Тази сума от 350 000лв. със сигурност е отпаднала, тъй като тя се отнасяше за предходния конкурс. Ще трябва да се направи нова прогнозна стойност, която да се отнесе към новото проектиране на паметника“, допълни Панов.

Медията ни разговаря и със скулпторът Георги Иванов – Жорж Трак, който е част от Инициативния комитет за изграждане на паметника, но и е един от кандидатите в конкурса за визия му.

„Идеята е ИК да придвижи всичко като стъпки за реализирането на Мемориала. След като се направи той ще остане за Общината – тя да го стопанисва и поддържа. Трудно е в момента да се каже колко може да коства той към днешна дата, тъй като виждате, че всичко поскъпва всеки ден. Надявам се, че средства ще се намерят, защото това е общонародно дело“, заяви Иванов.

Той разкри, че възнамерява отново да се яви на конкурса за визия на паметника, като ще направи със същия си проект. Въпросният е претърпял леки концептуални промени.  

Ето кое място бе предоставено от Община Пловдив за изграждане на Мемориала на загиналите във войните за национално обединение (УПИ-56784.522.3630):