Едва двама са кандидатите с визия как да изглежда Мемориалът на загиналите във войните за национално обединение в града на тепетата. Конкурсът, в който възможност за участие имаха творческите гилдии и гражданите на Пловдив, приключи преди броени дни. Идеята е възпоменателният комплекс да бъде разположен в южното подножие на Младежкия хълм. 

Двамата кандидати, предложили визията си, са скулпторът Жорж Трак и арх. Красимир Кръстев, научи TrafficNews. Предстои кметът Здравко Димитров да подпише заповед за сформирането на експертна комисия. Тя ще има задачата независимо да разгледа, оцени и да изкаже компетентно становище по проектите. Това обаче ще се случи след края на парламентарните избори.  

TrafficNews се свърза с двамата кандидати, за да разбере малко повече какво стои зад техните идеи. Ето какво разказаха те пред нас:  

Георги Иванов - Жорж Трак сподели, че за него осъществяването на Мемориала е от изключително голямо значение още от самото зараждане на проекта. В изграждането на визията участие са взели общо петима пловдивски скулптори, с което се цели препратка към единността и сплотеността, която войниците, участвали в петте войни, са имали преди време.  

“Проектът ни е насочен към войната и душата. Той е синтез между архитектурата и изкуството. Подходили сме изключително сериозно и професионално. Отчитаме факта, че хората, които са загинали в петте войни, са го направили именно в името на България. Визията е едновременно модерна и отдаваща почит, като е насочена предимно към младата аудитория, защото те са нашата живата памет. Смисълът на този мемориал е достойно да се отбележи решителността на българина, националните ни стремежи. Не разчитаме само на пластичните форми, а на овладяването на едно пространство. Идеята е да се даде усещане за преклонение и всеки човек да се обогати при срещата си с Мемориала, да изпита емоция”, коментира  Жорж Трак. 

Архитект Красимир Кръстев е заложил на семпла визия, която пряко кореспондира с природата и Младежки хълм. В неговата концепция е заложено ландшафтно решение, което да бъде удобно и забележимо място, разказа той пред TrafficNews. Визията му залага на референция към отминалите времена, но изказана чрез съвременния език на архитектурата.  

“В изискванията мястото беше описано като пантеон. За мен нито мястото, нито поводът предполагат изграждането на такъв тип паметник. Според мен изразът на Мемориала предполага да се видят кои са загиналите войници. Има начин да се  изпишат имената им, ако има как да се предоставят с точност всички. По данни те са близо 1300 души. Има 5 скулптурни елемента, които препращат към войните, където ще бъдат поместени имената им. Те са обединени и високо във въздуха-това е символ на обединението на България. Ниско долу има символ на войнишкото дело. Освен това самият проект оживява, когато се променя перспективата, се изменя и неговата визия”, коментира арх. Красимир Кръстев.   

 

Припомняме, че проектът се очаква да струва не повече от 350 000 лв. Сумата тепърва ще се събира. Очакванията са това отново да стане чрез дарения, набирани от Инициативния комитет. Кампанията ще започне, след като бъде одобрена визията на мемориала.  

Идеята за този паметник се роди през 2016 г.  Тогава бе сформиран Инициативен комитет, в който влязоха 14 изтъкнати пловдивчани - директорът на РИМ д-р Стефан Шивачев, бившият кмет Иван Тотев, предшественикът му д-р Иван Чомаков, бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, Георги Иванов  - Жорж Трак, бригаден генерал Явор Матеев, председателят на Дружеството на пловдивските художници и други. Тогава се откри и дарителска сметка, за да могат пловдивчани да допринесат за изграждането на пантеона.