Идва ли краят на една от язвите, която трови северната част на Пловдив?

От години местната власт се опитва да осъществи контрол върху един от парцела си - този срещу сградата на КАТ, придобил по неволя статут на незаконно сметище. В сърцето на един от етническите квартали - поземленият имот е използван от живеещите там като временно депо за разнородни отпадъци, които периодично биват запалвани, за да се извлекат от тях ценните метали.

Трудно е да се каже колко пъти градът е бил обгазяван. Още по-трудно е да се сметне колко ресурс е бил хвърлен през годините в регулярно почистване на парцела.

Взимаха се мерки, но никоя не подейства трайно. Стигна се дотам властта да заеме нова стратегия за справяне с проблема, като отдава имота под наем. Потенциални инвеститори миналата година имаше, но след като при наддаване цената достигна до близо 15 000 лв. за месечен наем, фирмата кандидат се отказа. Търгът от септември тази година пък отпадна. 

Малко преди властта, управлявала града през изминалите 4 години, да си тръгне, се роди нова идея. След законодателни промени в НК, засягащи санкцииите за шофиране в нетрезво състояние, Пътна полиция се нуждаеше от място, където да съхранява конфискуваните автомобили от водачи, хванати пияни и дрогирани зад волана. А неоползотвореният парцел в съседство бе перфектният вариант. С един куршум - два заека!

Зико дава сметището срещу КАТ на МВР за паркинг за конфискуваните коли на пияните шофьориТеренът от 2,8 дка на ул. „Напредък” ще се даде за 10 години на полицията

Въпросът как точно да се уреди ползването на парцела остана за кратко висящ. На 5 декември обаче е била издадена заповед, която урежда въпроса за безвъзмездно предоставяне на имота за срок от 10 години на МВР, научи TrafficNews. Същата е с едномесечен срок за изпълнение и може да бъде обжалвана в рамките на две седмици.

Междувременно, докато тече процедурата по отстъпване, от отдел „Екология“ са задействали полагането на контейнери за отпадъци на територията на сметището. Съвместно с екипи на „Чистота“ и „Общинска охрана“ ще бъде засилен контролът върху незаконното замърсяване. Предвижда се в случай на установени конкретни нарушители да бъдат наложени санкции, допълниха зам.-кметът Иван Стоянов.

Когато МВР получи право на ползване ще трябва за своя сметка да преобрази имота. Вероятно ще се наложи изграждането на ограда и подсигуряването на охрана, поясниха от пресцентъра на областната дирекция.

Все още обаче няма ясен план как и кога сметището, което се намира в съседство, ще остане в историята, а на мястото на камарите с отпадъци ще се появят автомобилите на пияни и дрогирани шофьори.