Хирург от Пещера осъди община Пловдив и фирма „Европейски пътища“ за близо 5800лв. заради инцидент, настъпил по време на мащабния ремонт по Водния цикъл в Кършияка. Жената пропаднала с колата си в необезопасена шахта на пътното платно, което нанесло сериозни щети на автомобила и причинило емоционална травма на нея и децата ѝ.  

Инцидентът станал рано сутринта на 20 април 2021г., когато потърпевшата карала двете си деца на училище. Преминала през ул. „Полк. Сава Муткуров“, където внезапно предницата на автомобила ѝ пропаднала в несигнализирана и необезопасена шахта. При удара едно от децата, което било на задната седалка, наранило главата си. Двете хлапета започнали да пищят и се разплакали. Резервоарът на колата се спукал и бензин се разлял по платното, а на място пристигнал екип на пожарната поради риск от запалване. Лекият автомобил бил репатриран от екип на „Пътна помощ“.  

След инцидента жената се чувствала силно уплашена и разтревожена за децата си, а дълго време след това преживявала тревоги. Това довело до безсъние и тежка умора, нервност и разсеяност, което предвид професията ѝ на хирург, ощетило и работата ѝ. За да се справи със стреса, започнала да приема успокоителни лекарства.

Заради всичко преживяно потърпевшата завела дело срещу общината, в което претендира за разноски за нанесени материални и нематериални щети.  Поискала да ѝ бъдат изплатени направените близо 900лв. разноски, платени за ремонт на автомобила, и 3000лв. обезщетение за нанесената емоционална травма. От строителната фирма, ангажирана с ремонта, оспорили жалбата и посочили, че инцидентът е станал изцяло по нейно невнимание. По техни твърдения било правилно обозначено, че улицата е спряна от движение заради ремонт и преминаването на коли е забранено. 

Съдът се заел с разглеждане на случая. Станало ясно, че инцидентът е станал по време на реализирането на Етап 1 от Водния цикъл на Пловдив. Заради мащабния ремонт на канализацията, заради който няколко години кв. „Кършияка“ бе разкопан, се случиха редица инциденти подобни на този.

Още една жертва на ул. "Луда Яна"! Кола спука картерМаслото се разля по цялата улица

Пореден инцидент на ул. "Луда Яна", кола пропадна в шахтаПоредно пропадане на злощастната улица

В хода да делото било установено, че в района била въведена временна организация на движението, която обаче не била обозначена с пътни знаци на терен. Били разпитани свидетели, които потвърдили това. Съдът преценил, че поисканото обезщетение съответства на преживяното от жената и следва да бъде запазено. Представени били изследвания за психическото състояние на жената и децата ѝ, които потвърдили преживяната травма.

Затова Окръжен съд–Пловдив осъдил Община Пловдив да плати на хирурга сумата от близо 900лв. за разноски по ремонт, 3000лв. за емоционални вреди. Осъдил „Европейски пътища“ АД да плати разноските по делото, възлизащи на 800лв. Решението на магистратите не подлежи на обжалване.

 

Водеща снимка:Архив