С два месеца просрочка – продължава възстановяването на участъка в района на Водната палата, който бе разрушен заради приключилия преждевременно проект за пробив и изграждане на скоростен път. Тези планове на общината така и не се осъществиха, след като се оказа, че пловдивчани не го искат, а институции и експерти го обявиха за безсмислен. През април се пристъпи към отстраняване на щетите, които започналата дейност нанесе – разрушена пешеходна зона около „Марица“, както и унищожена растителност. Със строителна офанзива периметърът бе частично възстановен, но изведнъж реконструкцията замръзна. Макар да бе обявен срок от май, велоалеята и към този момент е недовършена.

Очакваме една от асфалтовите фирми да разбърка нужното количество. Тъй като необходимият материал е малко, изчакахме да се подготви червен асфалт за алеята на бул. „Хаджи Димитър“, заради което имаше забавяне“, коментира пред TrafficNews кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Прогнозира, че до две седмици следва тя да бъде готова.

За да видим всичко както преди, липсва още един елемент – прословутото фонтанче на кръговото кръстовище на бул. „Марица-Юг“ и „Цар Княз Борис III Обединител“. То също бе демонтирано заради Пробива и трябваше да се появи отново през май. И до този момент обаче то е на части в складовата база на ОП „Градини и паркове“.

Оказва се, че липса на целево финансиране спира повторния монтаж. Стаменов поясни, че при гласуването на бюджета на Община Пловдив, ще бъдат заложени средства за това. От „Градини и паркове“ имат готовността да растителността да бъде възстановена, потвърдиха отново оттам. 

След приключване на ремонта, ще бъде пресметнато количеството разходван материал и спрямо ценоразпис ще бъдат отделени средства, които е коствало възстановяването. 

 

Припомняме, че за всичко, което бе разрушено, Община Пловдив ще трябва да плати глоба от 70 788 лв.. Това се наложи тъй като въпросния участък бе изграден преди години с европейска средства.

Глобиха Община Пловдив със 70 бона за щетите по облагородената с европари алея край МарицаПървоначално санкцията е била над 500 000 лв.

Отново на мястото си! Монтират фонтана на Водната палатаРастителността в района на пробива също ще бъде възстановена

Споменът от Пробива до Водната палата - на път да бъде заличенВъзстановяването на разрушения участък е към своя финал, но на мястото липсват работници