Ремонтът на разрушените площи, останали като спомен от неосъществилия се Пробив до Водната палата в Пловдив, е към своя финал. За да добие мястото предишния си облик трябва да се извършат още няколко довършителни дейности. Не се оправдаха сроковете възстановяването да приключи преди Великден. Дружеството „Ай Ди Ел“ ООД, което започна ремонт на мястото през втората седмица на март, даде максимален срок за приключване през началото на май.

Заради дъждовното време обаче от малко повече от седмица мястото е застинало и липсват работници. Какво е готово до момента? 

Проверка на място показва, че остава единствено полагане на червена асфалтова настилка за велоалеята, възстановяване на електрическата мрежа и залесяване на унищожената градина.

Изграден е паркингът, както и подстъпите към него, положена е почва за растителност, конструкцията на велопаркинга също е монтирана. Готова е и настилката на алеята, която отвежда до пешеходния тротоар на моста над река Марица. Ремонтът се извършваше по проекта, изготвен при изграждането на участъка. 

Малко преди да приключи всичко по възстановяване на участъка Община Пловдив все още не знае колко точно ще трябва да плати на фирмата за ремонта. Ясно е единствено, че ще трябва да изплати 600 000 лв. на "ИССА" 2000 за направените разходи по прекратения пробив.

След приключване на ремонта ще бъде пресметнато количеството разходван материал и спрямо ценоразпис ще бъдат отделени средства, коментира пред медията ни кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Припомняме, че преди да започне ремонта бе известно, че прогнозата сума ще бъде от порядъка на 150 до 200 хил. лв.. Финансирането вече е гласувано във временния бюджет на местната власт, който бе приет в началото на месеца. 

Междувременно парите от нереализирания пробив ще бъдат пренасочени към индексиране на останалите проекти от заема. 

Наливат до 5 млн. лева от пробива на Водната палата към „Модър-Царевец” и още две улициИндексират трите проекта по 30-милионния заем, осигуряват и средства за Дондуковата градина

Започна се! Оправят разбитите площи до Водната палата, ремонтът ще продължи месецОчаква се новата визия да бъде близка то тази преди Пробива

Галерия: 

Как изглеждаше алеята преди да започне Пробива (Google Street View):