„Когато спрях с колата пред тази сграда си казах – това е една наистина реализирана мечта!“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на официалното откриване на Центъра за върхови постижения в Пловдив. Сградата, която се намира в ж.р.„Тракия“, е дом на първия самостоятелен научноизследователски център в региона, посветен на растителната биология и биотехнология.

Премиерът бе посрещнат и разведен из кампуса, лабораториите и оранжериите от директора на Центъра проф. Цонко Гечев.

Аз помня много ярко първата ми среща с проф. Гечев, тогава млад учен, който дойде в МОН преди 9 години и каза – Аз искам да направя най-добрият институт, свързан с растителни науки в България. Казах му – има много мечти, но какво имаш заедно с нея. Той извади една папка, в която се видя, че мечтите имат срокове, чуждестранни партньори, идеи за кандидатстване на европейски ниво. Това беше планът за този водещ европейски институт“, сподели премиерът Денков.

Той изрази впечатленията си от зданието, както и от изследователския труд на научния екип на ЦРСББ. Припомняме, че Центърът за върхови научни постижения е построен за по-малко от две години в рамките на проект PlantaSyst. Допълваща подкрепа за изграждането на модерния кампус на Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) бяха осигурени по ОП НОИР от българското правителство. Теренът, върху който е изградено зданието, е дарен от Община Пловдив.

6 години след началото: Как изглежда днес Центърът за върхови постижения в ПловдивИзграждането на сградата е на финалната права и учените ще се нанесат в новия си кампус съвсем скоро

„Това, което виждаме тук, придава външен вид на всичко, което тези хора носят в умовете и душата си. Защото това, което правят, се случва успешно само ако посветиш живота си на него и имаш знания и умения, които се срещат рядко“, заяви премиерът Денков. Той им благодари за постигнатото и поясни, че България има нужда от технологиите, които екипът на Центъра за върхови постижения разработва.

Екипът на центъра представи сградата на научния комплекс, лабораториите и свръхмодерната апаратура, с която разполагат, както и оранжерията, в която се случва част от изследователския процес.

„За мен това е един изключителен ден. Голяма чест и удоволствие. Пътят, който изминахме, бе дълъг. Но днес виждаме едно място където академията среща бизнеса и дава прекрасни възможности. Наша цел е да бъдем едно обединяващо звено между научната организации, фирмите и НПО, които работят в растителната биология“, заяви проф. Цанко Гечев.

Директорът разведе премиера, министрите Галин Цоков и Милена Стойчева и още гости из сградата. Запозна ги с част от активните им международни проекти за разработване на по-устойчиви на външни фактори растителни култури и фундаментални научни изследвания. Сред тях са откриване и изучаване на растителни гени, които предпазват различни сортове домати и чушки от засушаване и екстремни екологични условия.

Проф. Гечев благодари на всички партньори, които са били замесени в реализирането на мащабния проект. „Надявам се нашият център да се утвърди като водеща организация в региона и да помогне не само за научното, но и за социално-икономическото развитие в Пловдив и България“, заключи професорът.

Повече за научната им дейност може да видите тук:

Пробив! Центърът за върхови постижения в Пловдив патентова модел за размножаване на възкръсващо цветеОчаква се учените на Центъра съвсем скоро да се пренесат и в новия научен комплекс в Тракия

Министър Галин Цоков определи центъра като доказателство за това , че съвременната наука не може да се развива без три важни условия – обединена и сериозна политика за научно развитие, добър екип от изследователи с обща мисия, както и цялостна екосистема. „ЦРСББ e доказателство за подобна успешна екосистема – от взаимодействие между местна общност и власт, политика на държавата и, разбира се, научноизследователска дейност. Затова смятам, че Центъра ще продължи да се развива като научна екосистема в България. пожелавам на колегите успешно бъдеще и на добър час!“, заяви образователният министър.

Сред официалните гости бяха още ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев, зам.-изпълнителният директор на агенция „Програма за образование” Иван Попов, както и зам.-кметът по образование в Пловдив Стефан Стоянов.

 Преди това откриване на ЦРСББ премиерът говори по важни за града и страната теми: 

Денков в Пловдив: Ще подкрепим изграждането на входа на Пловдив откъм Голямоконарско шосеТой коментира и аргументите относно вота на недоверие, който ще се проведе днес

Новият еврокомисар на България: Инвестирали сме близо 6 млрд. евро в устойчива биоикономикаКонференция за бъдещето на храните и биотехнологиите бе открита в Аграрния университет

Галерия: