65% от читателите , които се ключиха в анкетата на TrafficNews - "В коя институция се спазват най- стриктно противоепидемичните мерки" , смятат , че мерките не се спазват стриктно никъде. С най- висок процент одобрение е организацията в Съдебната палата, следвана от полицията и РЗИ. На четвърто място в класацията е общината. 

 

 

Областна дирекция на полицията

Броят на заболелите служители в пловдивската дирекция към този момент е под 10% , а междувременна е въведена нова организация, която цели да намали до минимум рискът от зараза. Служителите от Охранителна и Пътна полиция са инструктирани задължително да са с маски и да ги носят поставени правилно по време на работа с граждани. Рутинните проверки са редуцирани, като се работи предимнопо сигнали. Голяма част от състава на Охранителна полиция е ангажиран с контрола на карантината и спазването на противоепидемичните мерки, разпоредени от здравния министър. 

Помещенията, в които се работи с граждани, се дезинфекцират ежедневно. Жалбите се подават на гише, без гражданинът да има достъп до сградата, а разпитите се извършват в определени за целта места. 

Служителите, които имат симптоми и физическо неразположение са предупредени да не ходят на работа и излизат в отпуск или в болнични. 

Отделите в различните сектори работят в намален състав, като по график служителите си вземат натрупания годишен отпуск. 

НАП

Националната агенция за приходите в Пловдив призова своите клиентите при възможност да отложат посещението си в офиса на дирекцията и да използват електронните услуги.

ПИК се получава от всеки офис на НАП, напълно безплатно и в рамките на броени минути. За допълнително улеснение, НАП осигури възможността ПИК да се заяви предварително на Информационния телефон 0700 18 700 или на имейл: infocenter@nra.bg. Необходимо е потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес и телефон за кореспонденция както и предпочитан от него офис на НАП където да получи своя ПИК.

В сградата на ТД на НАП Пловдив на ул. „Скопие“ 106  не се допускат посетители без маски, на входовете има дезинфектанти, а няколко пъти месечно сградата се дезинфекцира основно. Част от служителите работят дистанционно. 

Съдебна палата - Пловдив 

 Една от най-строго спазващите COVID мерки институция в Пловдив е съдебната палата. След всяко заседание, а и преди и след работно време, всички помещения и зали се третират с дезинфектант. Двата входа на сградата са строго пазени от охранители, които поетапно пропускат посетителите. Служителите на съдебна охрана са въоръжени с термометри и не допускат никого без да бъде тестван за температура. Ако градусите надвишават 37, то посетителят се връща. На порталите са поставени машини с дезинфектант и хората се канени да се възползват от гела. Не на последно място до съдебната палата не може да припари нито служител, нито гражданин без поставена предпазна маска.

Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура

С предпазно средство на носа и устата ще бъдете допуснати и до сградата на Прокуратурата. Още на входа, униформен измерва телесната температура, която не бива да надвишава 37 градуса.

Всеки ден, на определено време пък, цялата града се дезинфекцира. С препарат се третират всички коридори и стаи на Прокуратурата.

РЗИ

Строго пазена от COVID-19 е и Регионалната здравна инспекция. В момента достъпа до сградата за външни лица е преустановен. Създаден е пропускателен режим, но само за деловодството. В стаята се допускат по двама души, които трябва да са с предпазни маски и дезинфектирани на входа. Предписания, зелени рецепти и всякакви документи се връчват на хората отвън.

Банки

Пропускателен режим е създаден и за много банки под тепетата. Обичайна гледка през последните месеци пред клоновете на институциите са дългите опашки. Причината – в офисите са допускат по един или двама, за да не се струпват клиенти. Разбира се маските са задължителни, а контролът се осъществява от охранителите.

Гардове дебнат за маски и пред супер маркетите от големите вериги в Пловдив.