Групата, която е посещавало едно от децата на пастор Арександър Матеев, е била затворена днес. В момента в детска градина Буратино има само 6 деца. Очакваме предписанията на РЗИ, обясни пред Trafficnews директорът Радосвета Йонкова.

Тя посочи, че в учебно време детската градина се посещава от 67 деца. След отварянето на забавачката от 1 юни обаче само 45 са се върнали. Те са разпределени в 3 групи, като се спазват всички противоепидемични мерки. Всяка група влиза от отделен вход, родители не се допускат в сградата, всички учители и възпитатели носят предпазни маски и ръкавици. По няколко пъти на ден се почиства и дезинфекцира. Сред като са разбрали са случая със заразения с COVID19 пастор,повечето родители са се притеснили и в момента е останала само 1 група с 6 деца. Изпълняваме всички разпореждания на РЗИ, посочи Йонкова.

Eвангелистките църкви в селото са две, намират се в ромската махала и към момента и двете са запечатани, посочи кметът Георги Калоферов

"Вратата ми е заключена, никого не пускам да влиза - така се пазя от коронавируса, обясни пред Trafficnews Георги Василев, който живее точно срещу една от църквите.

Той споделя още, че преди пандемията тук са се правели редовно сбирки, на които са се събирали по 15-20 човека. Сега, след разхлабване на мерките, е имало само една сбирка преди около 2 седмици. Други хора от махалата също казват, че са притеснени, след като разбрали за положителната проба на пастор Матеев.

"Ние сме вярващи хора, Бог да ни пази, друго не можем да кажем", сподели млада жена. "Никой не знае какво е състоянието на пастора. Дано да оздравее бързо", пожела тя.

Въпреки че са притеснени, никой в селото не носи маска.

Припомняме, че мъжът от пловдивското село Костиево с положителна проба за коронавирус е евагелистки пастор. 47-годишният Александър Матеев е присъствал на пасторската сбирка в Перущица преди две седмици. Струпването на много хора от различни населени места в едно затворени помещение , стана причина заразата да плъзне на много места в страната. 

Трети пастор от сбирката в Перущица сее зарази в пловдивскоБолният в Костиево също е присъствал на евенгелистката сбирка преди две седмици