9-годишното британче, за което бе съобщено, че е заразено с коронавирус, е изолирано в апартамент в Банско от петък, съобщи директорът на РЗИ - Благоевград д-р Калоян Калоянов пред 24 часа. 

Детето е пристигнало в петък, заедно с 2-ма възрастни и още две деца, на ски в Банско. Фамилията имала собствен апартамент в комплекс в курорта. 

В събота полицията е получила информация, че един от петимата е имал контакт с болен от "Ковид-19" в Лондон. Взети са проби на 2-мата възрастни и трите деца, като само 9-годишното е дало положително. Всички са поставени под карантина в собствения им апартамент и не са излизали навън.  

Нямат проявени симптоми. Ще останат още 14 дни в изолация. В целия апартаментен комплекс има още около 10-тина чужденци, които ще бъдат издирени.

Междувременно, преди минути стана ясно, че още десет души посетители е имало в хотела със заразеното дете в Банско, съобщава БГНЕС.

В петък в хотела в Банско са пристигнали петима души от Англия - двама възрастни и три деца. Все още се изяснява родствената връзка помежду им.

Вчера полицията е установила, че чичото на заразеното дете е бил в контакт със заразената си с коронавирус сестра в Лондон. На петимата незабавно са били взети проби за коронавирус, като четири са се оказали отрицателни. Тази на 9-годишното дете обаче е дала положителен резултат.

Нито то, нито останалите четирима имат клинични симптоми. Въпреки това обаче са поставени под 14-дневна карантина в хотела.

В същия затворен комплекс е имало и още десет други посетители, които са пристигнали от Великобритания.

В момента към хотела пътуват представители на Регионалната здравна инспекция, за да преценят какви мерки да бъдат приложени към гостите и персонала.

Ски зона Банско продължава да работи въпреки призивите на властите подобни обекти да бъдат временно затворени.

В момента общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е ситуацията в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужденци.