Вече 24 часа пловдивчанка стои на барикадата на Банско и не може да се прибере в дома си в Пловдив. Заедно с нея са и други българи, които не са от курортния град, но не са допускани да излязат извън територията му. Жената е наемател на заведение в Банско и няма друга собственост там. Иска да се прибере в дома си, но не и позволяват заради карантината. Няма къде да отседне. 

„Предлагат ни да останем в пансион на горското, но ние не сме съгласни. Там не се чувстваме защитени. Искаме да сме си по домовете. Съгласни сме да попълним декларация и да се самоизолираме в домовете си. В момента ни нарушават правата. Допуснаха всички чужденци да бъдат извозени, а ние трябва да стоим затворени. Това е абсурдно. Искаме да се приберем“, коментира жената пред БТВ.

Тя е категорична, че ще остане на барикадата, докато не я пуснат.

"Съгласни сме да ни изследват още сега, искаме само да се приберем", коментират и другите останали под барикадата.

Община Банско обяви горещи телефонни линии в помощ на хора, имащи нужда от медицинска и хуманитарна помощ.

В същото време наложиха още по-драстични мерки - само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция.

Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града заради опити да се пробие карантината през зелена граница.