Перник ще получава вода от язовир "Белмекен". Това предложи министър Емил Караниколов след извънредната срещата при премиера Бойко Борисов за водната криза в града.

"Още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 литра в секунда. Водата ще е насочена от "Белмекен", каза Караниколов.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-45 дни", каза още той.

Още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия, каза още Караниколов.

"Имаме 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме и нощен труд. Ще направим всичко възможно нещата да се случат и по-бързо от обявения срок“, подчерта той.

Караниколов беше категоричен, че цената на водата в Перник по никакъв начин няма да бъде увеличавана или променяна.