Коли вече се движат по новия булевард в Пловдив. От близо месец по платната за движение на булевард „Северен” са отворени и мнозина жители на квартал Гагарин използват трасето, за да стигнат до домовете си.

Наш репортер провери на място докъде са стигнали ремонтните дейности. Трасето е пуснато до хотел Русалка. Останалите 200 метра до кръстовището с булевард „България” също са готови, асфалтирано е и има поставено осветление. Към момента работа кипи по изграждането на кръговото, което е почти готово.

Светофарите в момента са спрени, а скоро предстои и тяхното премахване.

Към момента все още не са изградени локалните платна, свързващи моста на Адата и булевард „България”. Тези към новото трасе пък са напълно готово.

Отсечката от Брезовско шосе до моста на Адата е с изградени джобове за спирки, паркоместа, поставено е и уличното осветление. Все още платната не са се сдобили с маркировка. На няколко места са поставени и стълбове за светофарни уредби.

Припомняме, че обектът струва около 10 милиона без ДДС и е част от финансирате по 30-милионния заем. Новата артерия ще е широка 34,50 метра - с три ленти по 3,50 метра, средна разделителна ивица 2 метра и тротоари с велоалея. 

По предварителни разчети булевардът трябва официално да бъде отворен за движение в началото на септември. Срокът бе удължен, тъй като работата по булевард „Северен“ бе спряна за три месеца заради метеорологичните условия, както и делата за отчуждаването на имотите. 

Към момента името на новия булевард ще носи името на района - „Северен”. Към този момент все още не е решено дали наименованието ще остане или ще бъде дадено ново на отсечката. По идея на Общината започна събиране на предложения от граждани и институции.

Новият пловдивски булевард ще пресича целия „Северен”, правят кръгово с бул. „България” ВИДЕОБул. „Северен” ще започва от Моста на Адата и ще свързва Брезовско и Карловско шосе

Новият булевард на Пловдив на финалната права, откриват го септември СНИМКИ и ВИДЕОИзграждат последните 340 метра от булевард „Северен"