Затвор до 5 години грози собственика на фирмата, причинила екокатастрофа в река Марица. Това съобщиха на извънреден брифинг в МВР-Пазарджик.

Районната прокуратура в града образува наказателно производство собственика на компанията, обвинена в замърсяването на 20-километровата отсечка от реката и измирането на рибата. 

В същото време Регионалната инспекция по околна среда и вода наложи санкция от 100 хиляди лева на предприятието за преработка на пластмаса и вторични суровини. 

Тази сутрин започнаха масови проверки за нелегална продажба на умряла риба от река Марица. Това съобщи директорът на Агенция по храните в Пловдив д-р Камен Янков. Ще се проверяват всички населени места в района.

През уикенда хора от малцинствата са събирали изхвърлента от поречието в чували, твърдят природозащитници. Два дни продължи замърсяването на река Марица в региона между Пазарджик и Пловдив. То вече е преустановено, съобщиха от екоминистерството. Към момента е ясно, че замърсяването тръгва от Пазарджик и стига до Първомай.

За първи път от министерството посочиха публично и виновен за екокатастрофата. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест” ЕООД. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта.

Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. Екоминистерството е предупредило фирмата да преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води. В същото време компанията отрича тя да е източник на замърсяването. Прокуратурата в Пазарджик и полицията провериха четири фирми в региона заради замърсяването. Очаква се днес да бъдат изнесени данни от разследването и евентуално ще има ли повдигнати обвинения срещу отговорни лица.

Замърсяването на Марица е преустановено, разкриха източникаТова е инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест”ЕООД.