Дете на 8 години е сред новите случаи на болни от COVID-19 в България, съобщи ген. Мутафчийски.  Те са 11, като общият брой им става 105 в страната. Новото огнище е в Пловдив, където са установени два случая – мъж от Англия и още една положителна проба.

„Детето на 8 години, няма никакви оплаквания, но е контактно на баща си, който е дал положителна проба. Но всъщност нямаме болно дете, затова не можем да следим подобряване на състоянието”, обясни ген. Мутафчийски. Единият от новите случаи е в  тежко състояние. В "Софиямед" има и второ огнище, като болницата няма да бъде отворена, докато не се изчисти всичко.

„Вижда се, че нашите съграждани наистина спазват добра дисциплина, затова изпъкват клошарите.Има десетки случаи, при които се взимат проби от контактни лица, излизат отрицателни, след 2-3 дни обаче се проявяват симптоми и тогава пробите излизат положителни. Затова няма никакъв смисъл от изследването на контактните лица. Най-доброто е те просто да се изолират и да се изчака. Пробите на избягалия пациент от "Пирогов" все още не са излезли, каза още председателят на Националния щаб”, заяви професорът.  Утре се очакват да излязат нови 90 проби.

Мъжът, който се похвалил пред приятели, че е успял да пробие блокадата в Банско и да се завърне в своя град Русе, е намерен мъртъв в четвъртък.Той е на около 60 години и не е страдал от сериозни заболявания", поясни Мутафчийски. По думите му е известно, че преди да издъхне, мъжът консумирал алкохол с приятели.

Първи случаи на коронавирус в Пловдив!11 са новите случаи на заразени с COVID-19