Общо 26 са потвърдените случаи на коронавирус в Пловдив и областта към настоящия момент. Хоспитализирани са 18 души, а 8 са на домашно лечение. Това стана ясно по време на брифинг на Областния щаб.

Девет от заболелите са медицински лица, от които двама са лекари, петима - специалисти по здравни грижи и двама - санитари.

Според последните данни на РЗИ поставени под карантина от началото на извънредното положение в Пловдивска област са били 2603 души. Данните са актуални към 13:00 часа на 31-и март. Изтекла е задължителната карантина на 1 800 от тези лица.

Вчера са били проверени общо 148 обекта в областта. От тях 107 са били търговски обекти. Органите на реда и РЗИ са инспектирали също 33 автобуса и 8 обществени места.

Неврохирургията към УМБАЛ „Св. Георги”  вече е освободена от карантирания режим, като от утре ще приема пациенти ,каза директорът на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов.

Пациентът с положителна проба и придружителя му от Неврохирургията с COVID-19 са били прехвърлени веднага в Инфекциозна болница с линейка, след като е приключило лечението. По думите на Джмбазов той не е чакал и 1 мин. в коридорите.

Относно лабораторията за COVID-19 към Университетската болница в момента върви нейното строителство, като стойността й ще бъде около 307 хил. лева.  Самата постройка, която е описана като т.нар. сухо строителство – панели и метални конструкции, ще струва 170 хил. лева с климатичните системи,. Около 70 хил. лева ще струва апаратурата , като се очаква тя да бъде доставена на 6 април, а лабораторията да заработи на 7-8 април.

Очаквайте подробности!