След близо 2 часа дебати относно премахването на гаражите и въвеждането на новото платено паркиране общинските съветници приеха с 29 гласа "за", 11 "против" и 5-има "въздържали се".

След приемането му ще започне премахване поетапно на гаражите и обособяването на новите схеми за паркиране. В момента в Пловдив има 8000 гаража, като след премахването им ще се обособят 11 000 паркоместа. Първоначалната идея бе районните кметове да определят и новите зони, в които ще се въведе платеното паркиране. След искане от Патриотичния фронт обаче кметът прие това решение да се взима от Общинския съвет. Също по предложение на Патриотите се наложи едногодишен мораториум срещу разширяването на новите паркинги около блоковете.

Припомняме,  всеки пловдивчанин, който иска да си запази паркомясто до жилището си, ще може да го стори срещу 15 лева на месец. Срещу тази сума той ще може да си сложи номера на колата върху мястото, както да постави и ограничител.  Всяко жилище или офис обаче ще има право да си запази по едно паркомясто. Кметът обясни, че ако няма интерес към паркоместата и те не бъдат заети чрез търг, върху тях ще може да се спира свободно.

Тотев обясни, че ако повече от един човек иска дадено паркомясто, ще се правят търгове с наддаване, а който предложи повече пари за него ще грабне мястото. Наддаването обаче няма да бъде за месечната цена, която ще си остане 15 лева на месец, а за еднократното заплащане. Т.е. ако някои предложи 200 лева за паркомястото той ще го получи, а след като плати сумата, наемът ще си остане 15 лева.

Около всеки блок, жилищен район или  зона с гаражи ще се направи схема и ще се очертаят паркоместа. Оттам всеки един желаещ може да си запази паркомясто за следващите три години, но само по едно. За да се заяви мястото за паркиране, всеки един собственик на жилище или наемател трябва да отиде в районното кметство. Там той трябва да представи документите на жилището/офиса, както и талона на автомобила. Оттам нататък той ще може да спира колата си на мястото срещу съответната сума.

Платените зони, по думите на кмета, ще бъдат на мястото на старите гаражни клетки, а засега не се предвижда свободните зони около блоковете да станат платени.

Още новини четете ТУК

TNS.bg