Жителите на цял град "грабнаха факлите и вилите", след като бившият им кмет и настоящ общински съветник бе задържан от полицията в края на миналата седмица. Причината? 16-годишна ученичка го обвини в изнасилване. Така 57-годишният Иван Евстатиев се озова зад решетките, а съгражданите му в Стрелча скочиха – организираха няколко поредни протеста, поискаха тежко наказание за него, започнаха подписка и дори призоваха той да бъде изгонен от града. Всичко това още преди престъплението да е доказано.

Първо се появи информация, че Евстатиев е признал за сексуалния акт с ученичката, който бил доброволен. После на входа на съда той заяви, че е невинен и не познава момичето. А гневът растеше. Съдът в Панагюрище остави бившия градоначалник на Стрелча и Пазарджик в ареста. Колегите му от Общинския съвет в Стрелча пък му отнеха званието „почетен гражданин” и излязоха с декларация, осъждаща действията му. Все още недоказаните му действия. Но миналото на Иван Евстатиев в никакъв случай не е изпълнено само с цветя и рози и това не е първият път, в който името му бива забъркано в скандал.

Кой е бившият кмет на Пазарджик и Стрелча?

Иван Евстатиев е роден на 3 март 1958 година в Стрелча. Женен е и има две деца – син и дъщеря. Завършил е право в Софийски университет „Климент Охридски”. По-късно става доктор по право. Работил е като прокурор в Пазарджишката районна прокуратура, а след това и като адвокат.

От 2003 г. до 2007 г. е кмет на община Пазарджик. От 2009-та работи като висш дипломат в българското посолство в Монголия. В мандата 2011-2015-та пък е кмет на родната си Стрелча.

По време на мандата му като кмет на Пазарджик избухна друг скандал – че той е поръчал проститутки от местен сводник, познат като Киро Лозенеца. Жриците на любовта обслужили руска делегация, която била на посещение в Пазарджик. Историята за това разкри непълнолетна проститутка, разпитвана по дело срещу Лозенеца. По думите й, от услугите на жриците се възползвали и служители на администрацията на кметството, като това ставало в общинската почивна станция край язовир „Батак”. Евстатиев, разбира се, отрече информацията за подобни „прегрешения”. Той прозря в нея атака срещу него от хора, търсещи политически дивиденти.

Името му бе свързано и със случая с убийството на сестрите Белнейски. Според слуха тогавашният кмет звъннал на шефа на полицията, за да го информира, че синът на друг пазарджишки активист на БСП може да е замесен в убийството. Около името на Евстатиев се разшумя и след края на мандата му като градоначалник на Пазарджик. През месец май 2008 г. той се простреля в родната къща на неговия тъст Борис Димитров в село Семчиново. По данни на полицията тогава Евстатиев се самопрострелял два пъти, използвайки законно притежаван от тъста му пистолет „Байкал”. След четиричасова операция състоянието му бе стабилизирано. Пред полицаите екскметът бе заявил, че става дума за инцидент и той се е прострелял сам. Така и този случай потъна в небитието, изместен от други важни теми на деня.

До средата на януари 2016 г., когато Евстатиев се озова в ареста с обвинение за сексуален акт с непълнолетно момиче и се превърна в обществен враг номер 1 за жителите на родната си Стрелча.

Още новини четете ТУК

TNS.bg