Производителят на ракията, убила четирима мъже в Якоруда е задържан за 24 часа, съобщиха от полицията.

Задържаният е Тайфи Метльов, от когото оцелелите разказали, че са купили домашната ракия.

От събота до неделя вечерта от отравяне с метанол починаха четирима мъже на възраст от 30 до 40 г. В реанимацията на болницата в Благоевград са още четирима, като състоянието им е стабилизирано и засега няма пряка опасност за живота им.

Така черната равносметка до тази сутрин е 4-ма мъртви и 7 в болница, единият, от които е много зле, съобщава struma.com

Починалите и другите натровени са пили алкохола на различни места. Едните били на т. нар. свинска сватба, други са пили в домашна обстановка.Тубите с алкохол от свинската сватба са иззети за изследване. Конфискувана е и цялата ракия, открита в дома на производителя. Случаят припомня отровния купон на младежи в благоевградското село Падеш, тогава поразени бяха 6 -тима, от които издъхнаха 2-ма. Подобен мор Пиринско не помни.

Всички обаче посочили, че са купили ракията в туби от Тайфи, който има дърводелски цех в градчето.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за изготвяне на храни или питиета, така че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества. Чл. 350 от НК гласи още, че под наказателна отговорност попада и онзи, който продава, предлага за продан или по друг начин вкара в обръщение такива храни или питиета. При настъпила смърт наказанието е от 3 до 15 г., а за тежка телесна повреда от 1 до 8 г.

Още по случая може да видите ТУК

TNS.bg