23-годишен шофьор уби пешеходец на зебра тази седмица. В Лесидрен, при гонка на пътя, бяха прегазени две 16-годишни деца. Статистиката на пътните произшествия расте със заплашителни темпове, връщайки се към нива от предишни години. За съжаление Пловдив е на челно място в черната статистика. Загиналите в областта при катастрофи са повече, отколкото дадените в София и района около столицата. Причината според комисар Бойко Райновски е, че от тук минават няколко тежки пътни артерии. 

Катастрофите стават все по-кървави и по-безсмислени. Най-честата причина за кошмара на пътя е превишената скорост, но често тя е комбинирана с алкохол или липса на шофьорска книжка. Загиналите или виновните в много от случаите са млади и изключително самонадеяни водачи, които надценяват възможностите си и нямат никакъв респект към останалите участници в движението. За тях това е просто игра, която обаче все по-често завършва с фатален край.

TrafficNews.bg припомня произшествията, които през последната година наредиха Пловдив в печалната статистика. За пореден път показваме децата, които няма да пораснат. Почернените им майки не искат да повярват, че ги няма. Надяваме се всеки водач да си спомни лицата им, преди да натисне педала на газта.  

18-годишният моторист Димитър Барачков от Механотехникума загина в Брестник на 29 юли. Той нямал книжка, но се движил с мотопед по улица в селото, когато на опесъчен участък изгубил контрол и удрарил 19-годишен пешеходец. Димитър е починал на място, а другият младеж е бил откаран в болница с опасност за живота. Приятелите на Димитър бяха потресени от ненавременната му смърт. Догодина той трябваше да бъде абитуриент. 

На 19 юли двама младежи загинаха в тежка катастрофа на пътя Кричим – Устина. "Форд - Куга", шофиран от 23-годишен младеж от Кричим навлязъл в насрещното платно и се блъснал в товарен „ Камаз“.

При кошмарния удар, на място загинаха двамата спътници на шофьора, младежи на 21 и на 25 години, също от Кричим. Водачът е бил откаран в болница с контузии, но без опасност за живота. Той е бил неправоспособен, нямал е шофьорска книжка.

По пътищата около Кричим е истинска касапница, твърдят местни  жители. Освен тази катастрофа в района, същия ден там станаха още три инцидента.

На 1 юли дете загина  в Пловдив при челен сблъсък на Рогошко шосе. В колата пътували 42-годишната шофьорка, от Рогош и 9-годишно момиченце. Пожарникари са оказали съдействие за изваждането им от автомобила. Двете пострадали били транспортирани към болница, но по пътя детето починало.

На 4 юни 26-годишният моторист Георги Антов загина при зверска катастрофа с мотор в Пловдив. Младежът е бил страстен рокер. Обичал е моторите, участвал е в сбирки с приятели. Десетки  приятели на Георги скърбяха във фейсбук.

„Беше добър, никога с никой не се е карал, чувствах го като брат”, разказа пред TrafficNews.bg един от приятелите на момчето. След вестта за трагедията, десетки рокери се събраха около мястото на катастрофата.

На 3 май двама души намериха смъртта си в зверска катастрофа в първомайския квартал Дебър. Виновен за инцидента е бил лек автомобил Рено, който излизал от черен път. В него се е врязала друга кола, която е карала по пътя с предимство. На място са загинали 33-годишният шофьор на реното и пътник в колата на 62-годишна възраст.

На място са пристигнали линейка и полицаи. Лекарите са откарали в болница шофьора на втората кола, чието състояние е тежко. За щастие той е пътувал сам.

Ауди, движещо се със 120 км/час се превърна в ковчег за трима младежи. Катастрофата стана на 28 април. Водачът, 22 годишният Атанас Тонев е слизал от надлеза, който води към квартал "Полатово" в Стамболийски с голяма скорост, явно демонстрирайки шофьорските си умения.  При изпреварване обаче аудито се блъснало странично в "Хюндай”, след което се завъртяло на пътя и се врязало в дърво. Ударът е бил толкова жесток, че телата на тримата му спътници са открити на части, близо до автомобила. 

Загиналите са 22-годишен младеж- Ивайло, и две сестри близначки на 19 години - Яница и Виолета Филчеви. Само след месец момичетата щяха да бъдат абитуриентки. 


Атанас е бил със счупен крак и травми по тялото. Била е взета кръвна проба за химическо изследване. Местни жители на Стамболийски твърдяли,че младежът често сядал зад волана след употреба на алкохол. Бил любител на високите скорости. 

Жестока и абсурдна катастрофа на АМ “Тракия” отне живота на трима. Кошмарът се разигра на 21 февруари в района на 151-ви км /до село Белозем/ в лентата от Бургас към София.

Лек автомобил “Мерцедес” теглил лек автомобил “Фолксваген” насрещно на движението! и двете коли били блъснати от пътуващ към столицата лек автомобил “БМВ”. В резултат на удара трите коли са се смачкали до неузнаваемост, а телата на загиналите и пострадалите бяха извадени от спасителния отряд на пожарната. В “БМВ”-то били и четирима жители на Чирпан – 55-годишният водач и жена му са загинали на място, а спътниците им, на 24 и 27 години, бяха приети в болница с тежки травми.

На път за болницата е издъхнал 23-годишен младеж от ромски произход, от хасковското село Синапово, който управлявал “Мерцедес”-а. 

На 07 октомври м.г.  десетки ученици изпратиха трите момчета, които загинали при зверската катастрофа на Околовръстното шосе в район „Тракия”. Те се простиха с 15-годишните Георги Тасев и Дилян Върбанов и 16-годишния Николай Георгиев, които намериха смъртта си в крайпътен стълб. 

 До инцидента се стигнало, след като 16-годишният шофьор на колата взел ключовете на брат си и заедно с другите три момчета се качили в автомобила. Той е карал с над 100 километра в час, преди да спре в стълба. 

Още новини ТУК

Авел Бялков, TrafficNews.bg