Няколко тежки произшествия с мотористи белязаха последните седмици. Регистрирани са десетки катастрофи, включващи мотористи. Някои от тях са леко ранени, но други са в болници, с опасност за живота, а трети, няма никога повече да видят близките си.

С цел намаляване на тежките инциденти с мотори, репортер на TrafficNews интервюира 10 моториста, 10 шофьора на коли и 5, които ползват и 2-те превозни средства.

Някои от мотористите признават, че в много случаи те „сами си търсят белята”, като се движат с превишена скорост, правят рискови изпреварвания или карат между колите, когато има задръстване. „Не може да имаш 150 коня между краката и да караш с 50. Всеки, който е с по-мощен мотор има страст към високите скорости и знае, че е с единия крак в гроба”- твърди водач на Хонда. Има обаче и такива, които твърдят, че карат изцяло по правилата и въпреки това е имало рискови ситуации, предизвикани от други шофьори. „Аз карам 50-кубиков мотор, на който максималната му скорост е 60 километра в час. Много често се случва водачи на автомобили да ми отнемат предимство или да минават прекалено близо до мен, все едно не съм участник в движението.”- разказа шофьор на скутер.

7 от интервюираните 10 водачи на коли са с изцяло негативно мнение за мотористите - „Карат с ненормална скрост”, „Минават отляво, отдясно, никаква колегиалност на пътя”. Останалите 3-ма не са толкова крайни. „Мотористите не ми пречат. Има такива които, карат с висока скорост, но да не се лъжем – водачи на коли, които не карат на ограниченията са не по-малко.” – твърди шофьор с 30-годишен стаж.

Най-умерени бяха изказванията от водачите и на 2-те превозни средства. „Когато се  кача на две колела, съм два пъти по-внимателен, отколкото на когато съм на четири, а ако шофирам кола, съм два пъти по-внимателен към мотористите, отколкото към другите. Ако удариш кола леко, ще има малко изпочупени железа, а ако закачиш моторист, дори съвсем малко, последствията може да са необратими.”- твърди човек, който шофира ежедневно и своята кола и мотор.

Съвети към мотористите:

1. Никога не се качвайте на мотора след употреба на  алкохол

2. Не шофирайте с превишена скорост

3. Не правете рискови изпреварвания

4. Карайте в дадено платно, а не на линията, която разделя двете платна

5. Не се състезавайте с ваши колеги, не правете гонки по булевардите

Съвети към шофьорите на останалите моторни превозни средства:

1. Шофирайте ВИНАГИ в трезво състояние

2. Не шофирайте с превишена скорост

3. Не отнемайте предимство

4. Когато изпреварвате моторист, бъдете на безопасно разстояние от него

5. Не забравяйте редовно да сигнализирате с мигач, преди да извършите престрояване или друа маневера

Екипът на TrafficNews призовава към колегиалност на пътя. Отнасяйте се внимателно както към шофьорите на коли, така и към мотористите, велосипедистите и пешеходците. Карайте с разрешена скорост и не позволявайте да ставате част от необратими ситуации на пътя !

Още новини ТУК

Авел Бялков, TrafficNews.bg