Ако смятате, че коронавируса се разпространява бързо, значи не сте член на нито една социална мрежа и най- вероятно живеете на безлюден остров без интернет. Защото ако сте средностатистически потребител на мрежови услуги, то тогава трябва да сте наясно, че има нещ, което се разпространява в пъти по-бързо от вируса и това са теоорите за неговия произход. Те варират от забавни до шокиращи. Разпространяват ги както медии с неясен произход, така и популярни лица в социалните мрежи.  Дезинформацията за заразата се увеличава с всеки изминал ден. А според социологическо проучване, направено преди месец от "Галъп", стана ясно, че над половината българи са убедени, че COVID 19 се разпространява умишлено от чужда сила. 

Според наличната досега официална информация за възникването на вируса COVID-19 има животински произход. За огнище на заразата се смята животинският пазар в Ухан. Макар, че и това звучи достатъчно екзотично, то далеч не е достатъчно на любителите на консервативни теории. 

Ето и петте най- разпространени терории за произхода на COVID 19:

 

Мade in China

Доналд Тръмп го нарeче "китайски вирус".  Мнозина са убедени, че  Sars-CoV-2 е произведен в секретна китайска лаборатория. Това е отречено, а в специализираното издание "Nature Medicine" учени доказаха чрез генетичен анализ, че вирусът не е лабораторно създаден и не е генномодифициран. Въпреки това обаче ,  конспиративната теория продължава да се тиражира.

Дългата ръка на ЦРУ

Една от най-популярните теории е , че епидемията от коронавирус е пъклено делодело на американското ЦРУ. Редица руски издания подхващат темата, коментирайки, че коронавирусът се е появил в Ухан точно по време на разгара на икономическата война между САЩ и Китай, като с това Вашингтон цели да дестабилизира икономиката на азиатската страна.

Заради широкия обхват на тази кампания за дезинформация от Държавния департамент на САЩ излязоха с официална позиция, че атаките идват от Русия, която цели да всява хаос.

5G истерията

Към момента теорията, че 5G антените са главният „виновник” за високата смъртност от коронавирус в Ухан и Ломбардия , държи първенството сред любителите на конспирациите.  Фейсбук групите в България, които разпространяват текстове, със съмнителен произход и съдържание имат над 100 000 последователи.

Фалшива информация около 5G и коронавируса се споделя  стотици хиляди пъти в социалните медии. Те варират от твърденията, че коронавирусът е прикритие за внедряването на 5G до такива, според които новите 5G - мрежи са създали вируса.

Според „експертите”  високите честоти на новите антени спират кислорода да достига мозъка чрез хемоглобина. Което водело до кислородна недостатъчност и така се припокрива със симптомите на коронавируса. Другото модерно твърдение е, че операторите в засегнатите области изключили 5G мрежите, с което рязко намалял броя на заболелите и починалите.  Единственото вярно от всичко изброено по-горе е, че наистина в тези региони в края на миналата година и началото на настоящата започват да работят 5G мрежи, достъпни за потребителите. Всичко останало остава в сферата на фантазиите.

Обичайните заподозрени

Рокфелер, Ротшилд и Сорос  както винаги са сред обичайните заподозрени.  В интернет ще прочетете, че Световната здравна организация е основана от Бил Гейтс и Рокфелер , както и няколко световни ключови фигури , които печатат парите на човечеството! Също така ще ви напомнят, че на 24 януари 2020г. по неизвестни причини  внезапно умира изпълнителният директор  на СЗО Питър Салама! Светът тогава е на прага на пандемията, което прави смъртта му още по-подозрителна. На негово място е назначен Теодрос Гебрейесус.  Конспиративната теория се подкрепя от „доказателства” за членове на тайно общество, което управлява света и желае популацията на човечеството да бъде намалена.  Същите тези хора спонсорират СЗО и са основатели на тази организация, която пък спуска мерките за борба с пандемията на всички държави.

Матрицата

Ида време за  „Матрицата”.  Цялото население на земята ще бъде чипирано, а правителствата ще могат да контролират всеки . Как ще стане това ли? С ваксината срещу COVID 19. Ако случайно имате съмнения в тази теория, значи не сте чели интервюто на известният тенисист Марат Сафин, който е и бивш депутат в руската Дума.

Той споделя, че пандемията от коронавирус не е случайно явление, а е предварително подготвена от сенчести личности. Целта според него била да се осъществи масова чипизация на населението, като се имплантират наночипове в телата на хората. 

"Мисля, че подготвят хората за чипизация. Бил Гейтс още през 2015 година разказваше, че ще имаме епидемия, после пандемия, че следващият ни враг ще бъде вирус, а не ядрена война. После направиха симулация на форума в Давос две седмици преди вирусът да стане известен на света. Показаха всичко, как ще се случи. Не мисля, че Бил Гейтс е такъв пророк - той просто е знаел и всички са се подготвяли.

Защо се пуска 5G? После ще бъдат въведени наночипове. Всичко сочи натам. Вижте какво се случва около нас? Народът е в паника, точно както се е разчитало", казва Сафин.

Сафин смята, че има по-могъщи личности от световните лидери като Путин, Тръмп и Меркел. Тези по-силни личности са господари на парите и света и са способни с лекота да реализират подобен сценарий. Бившата тенис звезда споменава фамилиите Ротшилд и Рокфелер, като добавя, че те са на повърхността, но зад тях стоят и други. "Можете да ги наречете както искате - масони, илюминати - както ви е удобно. Всичко това е известно. Клуб "300", Римския клуб. Но всичко това е част от едно нещо", казва Сафин, допълвайки, че, според него, той далеч не е единственият, който мисли по този начин.