2023 година ще остане в метеорологичната история като най-горещата откакто има данни и се води статистика. Всеки месец от юни насам се нарежда сред най-топлите в историята и освен като най-гореща, 2023 има голяма вероятност да бъде и първата година с аномалия над 1,5 °C от доиндустриалните нива. 

Още през март България отчете най-топлата зима за последните 135 години - откакто у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години.

Лятото на свой ред също счупи температурните рекорди, като данните за месец август 2023 г. показаха устойчива тенденцията за повишение на средната европейска температура за последните 32 години. Според данните на програмата „Коперник” на Европейския съюз за наблюдение на климата, август 2023 е вторият най-топъл месец в метеорологичната историята на земното кълбо от 1850 г. насам. Първият в тази класация е август 2022 г. В България записахме третото най-горещо лято за последните 44 години. Според стойностите обаче август 2023 г. е бил най-топлият август от 1979 г. насам. През този период темпетарутите в Пловдив достигаха до 43 градуса на сянка, като всекидневно до Спешна помощ постъпваха десетки сигнали за припаднали и колабирали граждани.

Въпреки екстремно горещото лято тази година, според официалната статистика най-високата температура в България е измерена през 1916 година в Садово -  45.2°. Според съвременни метереолози обаче, научно обоснования температурен рекорд е от 5 юли 2000 г. и е регистриран в Пловдив - 45 градуса.

Есента продължи тенденцията като данните за месец ноември 2023 г. показаха, че е бил поредният най-топъл ноември в света. Той се нареди в поредицата от рекордно топли месеци, които започнаха от юни тази година. В България беше по-топло от нормалното, въпреки че до рекорди не се стигна.

Въпреки това, топлата есен в България пък доведе до форсмажорни обстоятелства, като във втората половина на месеца през страната преминаха два необичайно силни циклона, които предизвикаха обилен снеговалеж, гороломи, бурни ветрове, причиниха много материални щети и дори отнеха човешки животи.

От началото на годината до края на ноември няма ден, през който средната температура да е била с аномалия под 1 °C, спрямо средната за периода 1850 – 1900 г., което в записа от данни също няма аналог. Ако до края на годината се запази подобна аномалия на дните, има голяма вероятност да се окаже, че 2023 г. ще бъде първата година с аномалия над 1,5 °C над доиндустриалната епоха, показват метеорологичните доклади. Трябва да се има предвид, че говорим все още за единични превишения на тази стойност, а не за средни многогодишни стойности.

Според експертите тенденциите към затопляне на климата ще продължат и през следващата година и няма да е учудващо ако 2024 подобри рекордите на 2023 година. В годишния доклад на програмата "Коперник" на Европейския съюз за наблюдение на климата се предупреждава, че светът влиза в непознати територии със затоплянето, което може да застраши живота на планетата ни.

Първа в Европа! България намали вредните емисии, отговорни за глобалното затопляне, с една четвъртИкономическите секторите с най-голям въглероден отпечатък са производство и домакинства