Хелън, Кърк и Милтън са урагани, които скоро удариха различни части на света. Всяка тропическа буря и ураган, които се образуват всяка година, получават предварително определено име. Но кои са "кръстниците" на мощните урагани, които взимат десетки жертви всяка година?

Всъщност, имената са определени за години напред. Световната метеорологична организация има шест ротарични азбучни (A-Z) списъка с имена, които се редуват. На всеки шест години имената се повтарят. Следователно списъкът от 2024 г., който започва с Алберто и завършва с Уилям, ще бъде използван отново през 2030, пише glasnews.bg

Развиващ се циклон получава име, когато официално се превърне в тропическа буря , което означава, че има устойчиви ветрове от най-малко 62 км/ч. След като максималните постоянни ветрове достигнат 120 км/ч, тропическата буря се превръща в ураган.

В миналото имената на бурите се избират по случайност, не са се задавали по предварително планиран начин. Например, буря, която удари лодка на име Антйе е наречена „ураганът на Антйе“. В продължение на стотици години бурите са били наричани на светци. Бурите също понякога са били известни с името на мястото, което са ударили.

Защо ураганите имат имена?

Използването на имена помага на метеоролозите и на обществеността да следят бурите. Метеоролозите използвали азбучната система, като име "А" се дава на първия ураган за сезона, име "Б" на втория и т.н. Националният център за урагани на САЩ създава списъците с имена през 1953 година, като до 1979 са се използвали само женски имена. След това започват да се редуват.

Шестте настоящи списъка са в ротация от 1979 г., като някои имена понякога се оттеглят и заменят.

Защо някои имена се отстраняват от списъка?

Списъците с имена могат да бъдат променени, ако бурята е особено смъртоносна. Решението за премахване на имена се определя на заседание на комисия, според Националния център за ураганите. За да се избегне неподходящо и за да се запази чувствителността след особено лоша буря, името ще бъде заменено. 

Така например името Катрина - смъртоносната буря, която удари Ню Орлиънс през 2005, е заменено с Катя. Иан пък е заменено с Идрис, а Фиона - с Фара.

Според Световната метеорологична организация 94 имена са били оттеглени от 1953 г.

В списъка няма 26 имена — буквите Q, U, X, Y и Z са пропуснати. Когато списъкът с имена изтече, Световната метеорологична организация започва да ползва допълнителен списък. Това се е случвало само два пъти през последните 15 години — последно през 2020 г. , когато основният списък с имена беше изчерпан до средата на септември.

Първоначално са се използвали гръцки имена, но през 2021 тази практика се отменя, защото някои имена са трудни за произнасяне. Вече има отделен списък с имена, които да използват, когато е необходимо, започвайки с Адриа и завършвайки с Уил.