Безпилотните автомобили вече не са просто някаква футуристична идея, а реалност. Лидерите в производство на коли, като Mercedes, BMW и Tesla, както и технологични гиганти като Google, подготвят свои модели, които се движат на автопилот, съобщава money.bg.

В свой доклад от Business Insider посочват, че в следващите няколко години тези автомобили ще претърпят огромен прогрес.

Според него трябва да се разграничат двата типа безпилотни возила на такива, които на напълно автономни, и такива, които не могат да се движат без намесата на шофьор. Моделите от първия тип ще се появят на пазара малко по-късно – вероятно след 2019 г.

Прогнозите са, че до 2020 г. по пътищата в света ще има близо 10 милиона автомобила от двата вида, като техният брой ще нарасне с около 134% в сравнение с 2015 г.

Основното предимство на тези возила е, че те ще направят пътищата по-безопасни. Според анализ на KPMG те ще ограничат смъртността при катастрофи, като загиналите ще станат с 2500 души по-малко между 2014 и 2030 г.

Въпреки това има две основни препятствия пред производителите на такива автомобили – високите цени на колите и необходимостта от въвеждането са специално законодателство, свързано с тях. Очакванията на анализаторите обаче са, че в бъдеще безпилотните возила ще станат по-евтини.