Бонбоните с алкохол могат да доведат не само до лека интоксикация, но и до хипергликемия - повишаване на кръвната захар, както и до излишък от "празни" калории - пряк път към увеличаване на теглото, твърдят лекари.
Според Валентин Скрябин, ръководител на клиничния филиал на Московския научно-практически център по наркология към Департамента по здравеопазване на Москва, бонбоните в ярки опаковки и красиви кутии са синоним на празник за много хора, но благодарение на триковете на търговците бонбоните с алкохол се представят като "двоен празник".
"Количеството алкохол, което те съдържат, зависи от вида на сладкарските изделия, конкретния производител и технологията на производство. Много от тези бонбони съдържат сладкарски ликьори и съдържащи алкохол добавки и ароматизатори. Съдържанието на алкохол в такива бонбони трябва да се посочва от производителите върху опаковката. Бих искал да ви предупредя да не се опитвате да постигнете алкохолно опиянение, като ядете големи количества бонбони, съдържащи алкохол. Това не води до интоксикация, а по-скоро до хипергликемичен шок, който настъпва, когато нивото на глюкозата в кръвта се повиши значително", подчертава Скрябин.
Наркологът отбеляза, че за хората, които имат проблеми с алкохола, и за тези, които са се лекували от алкохолна зависимост, е по-добре изобщо да не посягат към алкохол под каквато и да е форма.
"За съжаление, не само една глътка алкохол, но дори миризмата и вкусът му могат да доведат до срив. И в тази ситуация не е толкова важно дали алкохолът е истински или е от заместители - вкусът на такива бонбони може да събуди спомени и да провокира желание за пиене, което да доведе до рецидив. Затова е по-добре да не рискувате да провокирате хората около вас, които може да имат проблеми с алкохола".
Диетологът подчерта, че пресните или сушените плодове, както и различните ястия, приготвени от тях: салати, желета, мусове, приготвени без добавена захар или с минимално количество добавена захар, могат да бъдат полезна алтернатива на алкохолните бонбони. Тези продукти също съдържат прости въглехидрати, но обикновено в по-малки количества.