Мисия Лаута е мащабна инициатива за почистване на едноименния парк - любимо място на стотици пловдивчани.  Тя се  организира съвместно от кмета на район „Тракия” Костадин Димитров , ОП „Градини и паркове”  и ОП „Чистота”, с медийното партньорство на TrafficNewsНачалото е в 10 часа, а сборният пункт – чешмичката пред барбекютата на Централната алея. 

Eкипи на "Паркове и градини" вчера започнаха да режат падналите стволове, висящите клони и изсъхналите дървета. Работата в източната част на парка ще продължи до края на седмицата. В събота задачата на доброволците, които се включат в Мисията, ще бъде да изнесат нарязаната дървесина до алеите, където ще има камиони, на които дърветата ще бъдат натоварени.  

Лаута е един от най- големите паркове в Пловдив, но състоянието на растителността е тревожно. Десетки дървета са паднали, като някой са изтръгнати буквално от корен, а други са се пречупили като клечки заради прогнилите си стволове. Обвити, в бръшлян и лиани, те препречват вътрешните пътечки или заплашително стърчат над главите на минувачите. Макар, че кметът на района полага големи грижи за социализацията на парка, с всяка изминалата година все повече дървета изсъхват и умират. Каква е причаната гората бавно да умира? Разговаряме с зам. директорът на ОП "Паркове и градини" Георги Николаев. Той е завършил е Лесотехническия университет със специалност лесоинженер. Веднага след това постъпва в „Градини и паркове“, където работи вече 26 години. Започва като технически ръководител, бил е главен експерт, а от началото на 2012 г. е заместник-директор.

 

 - Какво е състоянието на парка в момента?

- За съжаление всички пловдивчани, които посещават Лаута, виждат в какво състояние е в момента. Има много паднали дървета, изсъхнали, болни, диворастящи видове, които се появяват на мястото на изгнилите стволове. Факт е , че може би от самото създаване на лесопарка, не са предприемани действия за неговата реанимация. Кметът на "Тракия" г-н Димитров прави много за социализацията на това зелено пространство, изградиха се алеи, осветление, но растителността там загива по различни причини. 

- Кои са причините дърветата да загиват? Какъв процент от растителността трябва да бъде прочистена?

- Причините са комплексни - но най- вече различни болести , които нападат дърветата. Преди няколко години брястовете в Пловдив бяха поразени от т.нар. "холандска болест", която е вид гъбичка която унищожава проводящите тъкани на дърветата. Веднъж заразени, те умират за няколко месеца. А бръмбари , които живеят в изсъхналите дървета  разнасят спорите на гъбичките по здрави дървета и съответно заразяват и тях. Има и други заболявания, типични за различните растителни видове , които виреят в парка. По мои груби изчисления 50% от дърветата в парка са болни и затова наистина трябва да се действа по реанимацията на Лаута и да не се отлага. Искам да кажа, че състоянието на другия голям парк в западната част на Пловдив - "Отдих и култура" е идентично. 

- С какъв ресурс разполагате за поддръжка на тези пространства и достатъчен ли е той?

- Причините двата големи парка да са в това състояние са липсата на финанси и хора. Имаме 35 души, които се занимават с рязане на дървета на територията на целия град. От тях на вишки, могат да работят само няколко. Заплатите на тези хора са изключително неконкурентни на заплатите на служителите със същия ценз в частния бизнес и затова трудно можем да задържим квалифицирани кадри при нас. За да имаме регулярна поддръжка на всичски зелени площи в града щатът на "Паркове и градини" трябва да е двоен, а заплатите на служителите - нормални. За да могат Лаута и "Отдих и култура" да бъдат спасени и след 15-20 години да изглеждат като истински паркове, трябва да се изготвят проекти за възстановяването им и да се осигури финансиране. надявам се, хората от които зависи това, да го осъзнаят навреме. Искам да подчертая, че въпреки посочените липси, зелените системи на града се оправляват добре и пред последните няколко години в пустетещите зони край Лаута бяха насадени нови 1000 дървета и паркът беше разширен с няколко декара. 

- Кои са най- спешните действия за спасяването на парка?

- На първо време трябва да се изнесе прогнилата дървесина, която е опасна за здравите дървета. Акцията Мисия Лаута, която кметство Тракия организира заедно с ОП "Паркове и градини"в събота,  ще бъде първата стъпка в това начинание. Надявам се да се включат повече доброволци, за да изчистим по-големи пространства. Екипи на дружеството вече са на терен и режат паднали и изсъхнали дървета , за да може гражданите , които дойдат да ги изнасят по-лесно. Разбира се, няма как за един ден да изчистим целия парк, но ще се опитаме да почистим около централните алеи и площадките, където играят деца. Трябва да действаме, за да спасим парка. 

- Служители на дружеството споделят , че по време на работа, често са обект на атаки от граждани, които смятат, че се режат здрави дървета. Какво бихте им казали?

- Бих ги призовал в събота да дойдат и да се включат в акцията. Мястото на природозащитниците е сред природата, а не зад компютрите. Отстраняват се само сухи и болни дървета. За съжаление нямаме ресурс да премахнем всички болни дървета. А те наистина трябва да бъдат премахнати, а на тяхно място да се засадят подходящи видове. 

- На колко години са най- старите дървета в Лаута?

- Има 100 годишни дъбове. Има доста стари дървета , които са в добро състояние. И трябва да ги запазим. 

Мисия "Лаута"! Голяма акция за прочистването на парка от паднали дървета в съботаОт кметството подготвят и томбола с награди, екипи на "Паркове и градини" от днес режат изгнилите стволове