Мащабна инициатива за почистване на парк „Лаута” ще се проведе в събота 2-ри октомври 2021 година. Тя е под надслов Мисия „Лаута” и се организира съвместно от кмета на район „Тракия” Костадин Димитров, ОП „Градини и паркове” и ОП „Чистота”. Началото е в 10 часа, а сборният пункт – чешмичката пред барбекютата на Централната алея.

„Да опазим белите дробове на Пловдив е мисия, която си заслужава цялата ни енергия. Също толкова важно е да проявим грижа и отговорност към средата, която всички споделяме. За това нека се съберем и с общи усилия почистим Лаута”, призова гражданите кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

От своя страна директорът на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев заяви готовност инициативата под надслов Мисия „Лаута” да стане традиционна.

В събота на 2-ри октомври ще има и томбола с награди за всички, които се включат, но вярваме, че най-голямата награда ще е удовлетворението от свършената работа, подчерта кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

Лаута е един от най-големите паркове в Пловдив, но състоянието на растителността е тревожно. Десетки дървета са паднали, като някои са изтръгнати буквално от корен, а други са се пречупили като клечки заради прогнилите си стволове. Обвити, в бръшлян и лиани, те препречват вътрешните пътечки или заплашително стърчат над главите на минувачите. 

Причините за текущото състояние на парка са няколко. Там виреят предимно широколистни дървета, като сред най- разпространените видове са акации, ясен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче вече са изгнили, тъй като  гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които след това нападат и здравите дървета. 

Затова целта на акцията в събота е да се извади част от компрометираната дървесина, а при следващата акция прочистването да продължи. 

Днес екипи на "Паркове и градини" влязоха в Лаута и започнаха да режат падналите стволове, висящите клони и изсъхналите дървета. Работата в източната част на парка ще продължи до края на седмицата. 

В събота доброволците ще трябва да ги изнесат на алеите и да ги натоварят в камионите на общинската фирма. Част от дървесината ще се превърне в трици, с които се застилат страничните алеи в парка, а по-голямата част ще бъде съхранена в складовете на дружеството. 

"Екипите режат само паднали и изсъхнали дървета, така че гражданите могат да бъдат спокойни. Но с общи усилия трябва да направим всичко възможно да почистим парка. Готови сме да продължим мисията и да я превърнем в кампания, тъй като за съжаление Лаута няма как да бъде прочистена нито за ден, нито за седмица. Но ако се съберем повече хора, ще поставим едно добро начало", коментира директорът на "Паркове и градини" Веселин Козарев пред TrafficNews, който е медиен партньор на акцията.