Владимир Дончев е юрист, член на Пловдивската адвокатска колегия, секретар на Демократическата партия, народен представител от НДСВ в 39-то и 40-то НС, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 39-то НС. Той беше активен участник в протестите през 2020 година, следи политическите процеси в страната и света, води публицистично предаване.  

- Очевидно предизборната коалиция между Продължаваме промяната и Демократична България няма да се случи. Смятате ли, че е грешка, че формациите не намериха общ език?

- Сега може да изглежда като грешка, но може и да не е. Ако изключим   интересите на самите политически субекти , можем да разсъждаваме по следните хипотези. Демократична България като по- опитен политически субект , с голяма политическа история зад гърба си осъзнава,  че в този изключително важен исторически момент за страната,  е много важно демократичните сили да излязат с едно общо лице, за да могат чисто психологически да спечелят тези избори. Продължаваме промяната вероятно са повлияни от социологията, която им дава някакви конкретни резултати и някакво, временно според мен, предимство, което е предизвикано от непочтените действия извършени срещу тях от президента, от техните коалиционни партньори. Но дали това ще им осигури добър резултат не е ясно. Би било правилно решение ако ПП можеха да си гарантират резултат , по-висок от този на ГЕРБ. Но ако това не се случи, те ще инкасират загуба. А съвместното явяване им гарантираше победа и можеше да претендират за създаване на правителство. 

 - Проблемите с идентичността при ПП вероятно също пречат за създаване на едно обединение, което да почива на обща идеологическа база?

 - ПП има сложен идеологически проблем. Подкрепят ги десни хора, а те водят доста лява политика. До голяма степен може би решенията им са свързани и с отношенията им с коалиционния партньор БСП. Все пак това им носи позитиви. Майка ми, например, взема вече почти двойна пенсия. Но като всяка млада формация те не са избистрени политически. Затова и коалицията с ДБ не се случи. Технологично една предизборна коалиция също щеше да е трудна. Това щеше да означава пренареждане на листи , реална възможност да стане скандал и можеше да доведе до отлив. Като знаем навиците на привържениците на ДБ да пишат във Фейсбук, можеше да се разразят доста местни скандали. Тъй че, всяко зло за добро.

 - Изненадва ли ви трансформацията, която преживя президентът?

Той се разкри на 150%. Проблем е, когато политиката трябва да се упражнява от едно лице. И когато в това лице се съсредоточи голяма власт. Всяка власт развращава, а абсолютната развращава абсолютно. Колкото и силен характер да има президентът, не може властта да не му е повлияла. А това, че в продължение на две години дърпа конците в българската политика, оказва влияние върху самия него. Услади му се да управлява. Но няма как - нито конституцията му дава възможност, нито има политически инструментариум. Затова и хората му са сбирщайн.  Единственото, което ги обединява е това, че трябва да добутат България до дългосрочен договор с Газпром. И това е най- опасното и най- страшното в момента. Той ясно започна с тази заявка и сега задачите пред кабинета са две : сключете дългосрочен договор с Газпром на всяка цена и спрете износа на оръжие за Украйна. Силата на парите е като водата и в политиката, те пробиват навсякъде. Не виждам причина да не се коментира и този проблем, а обвиненията в корупция да са насочени само едностранно. В крайна сметка опасността за корумпиране на него и неговия екип не е за подценяване. Там, където се концентрира власт , се концентрира и корупция. Защото там, където нямаме демократични механизми за вземане на решение на контрол – вътрешно политически и институционален, има корупция. Какъв е контролът върху  президента и на неговото обкръжение? Нулев! Което означава, че потенциалът за копрумпиране е много по-голям от този на всяко друго правителство. Това е изключително опасно за страната.  В момента президентът е опасен за страната. Заради егото си, заради влиянието от Русия и заради това, че всичко това като съвкупност води до една политика, изцяло насочена към защита на интересите на една вражеска страна. Защото Русия ни е обявила за враг. Преди броени дни в Карнобат имаше тежък атентат, бе взривен военен склад. Следите вероятно отново водят към онези същите групи, свързани със серията взривове в български военни заводи, с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев , и т.н.т. Не съм чул президентът да е казал дума по този въпрос. И всичко това само и само , за да бъдем поставени в зависимост от една от страните в действащ военен конфликт. И  в същото време , според подписаните и действащите международни договори , ние сме от другата страна. Това не е ли предателство?! От политическа гледна точка президентът е национален предател.

- Макар, че срокът на действие на предсрочното правителство е 2 месеца, а основната му задача е да организира изборите, първите действията на служебния кабинет , далеч надхвърлят този крайно ограничен срок. Направените назначения сякаш предполагат далеч по-дълъг срок на управление или греша?

- Това не е ситуативно решение , подготвяно е дълго време. Говорено е с хората. Дори подготвянето на съответната документация за уволнения и назначения изисква по-дълго технологично време. Най- важното е каква е целта? Това бързане и това овладяване на целия апарат на държавата означава, че не само искат да се поемат лостовете на властта, а се канят за едно по-дълго управление. Това значи, че тази политическа нестабилност на страната на някой му харесва. Някой я предвижда или с действията си я генерира. Това може да доведе до несъставяне на правителство, до още по-голяма криза , пълно овладяване на държавата и се стигне до там, че една президентска партия да овладее страната, а и дори да се опита да промени конституцията в полза на президента.

 - Т. е , вие не изключвате възможността да се направи опит за промяна на държавното управление?

То се вижда, че това са крайните цели. Може в момента да приличат на мечти, но при промяна на политическата ситуация, това може да се случи. И това ще бъде тежък удар върху българската демокрация. Защото промяната на полическата система и държавното устройство, ще бъдат съпроводени и с промяна на посоката на развитие на страната – от Европа към Евразия, към Съветска Русия и Кремъл. Мен това ме притеснява, защото тези хора не изпитват никакво притеснение от абсурдните , от гледна точка на националния интерес, тези , които те защитават.  Набива се в главите хората, че да помагаш на по-слабия в тази война е нещо лошо. Че да се опитаме да се откачим от газовата зависимост, е опасно. Това променя настройката на обществото. Като човек, който изпитва чувство за отговорност за тази страна, съм готов отново да изляза на улицата. Децата ми бяха в чужбина, върнаха се , искат да живеят тук, в нормална европейска държава. И такива като тях няма да се предадат. Със задкулисни методи не може да се управлява страната.  Затова смятам, че рано или късно тези момчета ще си счупят зъбите. Но това ще струва много на страна – икономически и морално.

- Как ще се отрази войната на предстоящите избори?

Войната пряко влияе върху българската политика. Ако в Южна Украйна нещата се обърнат и украинците предприемат контраофанзива, това пряко ще се отрази на маргинално –политизираната група от привържениците на кремълския режим. Затова не могат да се възлагат големи надежди на „Възраждане” , той като те много бързо могат да загубят електорат. Те обичат да се причисляват към силните на деня .  Проектът на Стефан Янев се развива много слабо и тромаво. Още в началото отпаднаха двама от основните играчи. Янев е изключително слаб говорител и политик.  Заради това с разгаря войната и се атакува Корнелия Нинова, за да може тя да бъде сатанизирана и очерняна, а на левия електорат да се внуши, че няма смисъл да се гласува за нея и да гласуват за Янев. Мисля, че в момента, той има едва  половината от гласовете, които са му необходими  да влезе. Не вярвам Корнелия да се даде лесно. Но вероятно не залагат само на Янев, защото той е „куц кон”.. Може другият им „кон” да е Мая Манолова.   

- Този черен сценарий с подмяната на държавното управление , не може ли да бъде избегнат през евентуална коалиция между ГЕРБ и ПП?

Подобно обединение минава през пенсиониране на личности от ГЕРБ. Но е логично и е напълно постижимо. В политиката няма невъзможни неща. Защото ние не можем да стоим встрани от световните процеси. Политическият ми опит показва, че в момента можем да направим много малко прогнози. Но това е добре. Защото и политинжинеринговите  проекти няма да се случат така, както са замислени. Мисля, че проектът на Радев ще се ппровали, но ще нанесе големи щети на страната. Цялата непочтена кампания , построена върху тезата, че има газова и енергийна криза е лъжа. Един договор с Газпром ще ни вкара в газова зависимост, геополитически проблеми, ще имаме едно ново Белене, в което държавата ще се задължи с милиарди неустойки. След войната цената на газа рязко ще падне, а ние ще плащаме най- скъпия газ в Европа. И няма да можем да се откачим , освен с цената на няколко милиарда.

- Пловдивското лоби в управлението на държавата се разширява. Това добре ли е за града?

Не го следя този процес, защото много ми лъха на провинциализъм. От него се носи аромата на печени агнета от село Труд, на разни полупартийни и дружбашки срещи. Както казваше Бойко Борисов всички вървят по Пътя на копринката. Събират се разни другари, назначават се. Това не е управление на държавата, това е заемане на позиции.