Есенният театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се завръща с богата програма – 20 спектакъла, премиери на книги и филми, изложби. 26-ото издание на форума се открива с „Вампир” от Антон Страшимиров на 10 септември от 19 часа в Голямата зала на Драматичния театър.

„За нас е важно най-добрата публика – пловдивската, отново да се запознае с всички важни тенденции, които се случват в театралния живот на България, най-доброто в търсенията на артистите. Много добри неща се случиха през последната година и зрителите ще се убедят в това”, каза директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев и фестивален директор.

Той допълни, че и вторият ден на „Сцената” – 11 септември, ще бъде ознаменуван с премиера на Пловдивския театър – на моноспектакъла „Старецът и морето” по вечния роман на Ърнест Хемингуей. На сцената ще видим Красимир Ранков, а режисьор е Веселин Ранков. Драматизацията е на Александър Секулов.

Кръстев подчерта, че в Пловдив ще се играят представленията на някои от най-знаковите български режисьори Пламен Марков, Веселка Кунчева, Снежина Танковска, Стайко Мурджев. Публиката ще види и спектакъла „Антигона”, с който след дълго отсъствие на българска сцена се завърна Александър Морфов.

„Радвам се, че ще представим и един от най-забележителните спектакли – „Народът на Вазов” на режисьора Диана Добрева по драматургичния текст на Александър Секулов, горд съм и че тези двама талантливи творци са свързани и с Пловдивския театър”, каза още Кръстев.

Той изрази радостта си, че фестивалът спазва традицията да дава път на младите. В програмата са включени два спектакъла на студенти  - на класа на Теди Москов в Пловдивския университет с „Изкуството да оглупееш” и на възпитаниците на Снежина Танковска в НАТФИЗ, които ще представят „Бесове”.

Въпреки войната и тежката ситуация в Украйна, фестивалът ще посрещне гости от град Лвов. Театър „ОКО” гостува със спектакъла  „WC“  на 18 септември.

„Екипът ни винаги се е стремял да предлага разнообразна програма на публиката. Не изневеряваме на концепцията и затова и тази година фестивалът има много силна и разнообразна съпътстваща програма.  В галерия „Димитър Георгиев” ще бъде открита изложбата на Валентина Златарева. Тя е посветена и вдъхновена от спектаклите на Драматичен театър-Пловдив. На 16 септември ще има публичен разговор с Александър Секулов, с който стартира създаването на курс по драматургично писане към Драматичен театър- Пловдив, едно събитие, което дава старт на един голям проект, чийто финал би трябвало да е на следващото издание на „Сцена на кръстопът”. Ще бъде представена и книгата за 75-годишнината на Иван Добчев „Автопортрет в огледалото на сцената”. Знакови студенти на Стефан Данаилов са събрали своите спомени за него и ще представят книгата „Стефан Данаилов- колко е лесно да бъдеш обичан”. Галерия „Димитър Георгиев” ще бъде домакин и на кръгла маса на тема „Театърът утре”. Модератори са Росица Обрешкова и Георги Тошев.  В двора на театъра гостува  театрално-музикалният пърформанс по текстове на Димитър Воев”, разказа продуцентът на „Сцена на кръстопът” Ирен Чанкова.

Тя благодари на Община Пловдив за подкрепата и подчерта, че въпреки протокола неслучайно е поставена на първо място върху всички информационни материали за фестивала.

„Благодаря за усилията на екипа на Пламен Панов в подкрепата за „Сцена на кръстопът”, защото знам колко е трудно. Пловдив е градът с най-много фестивали, но той влага сърцето си във всичко, което прави за културата”, каза и Кръстю Кръстев.

Организаторите на „Сцената” обявиха, че интересът на публиката е изключително голям. Четири представления в Голяма зала са напълно продадени, както и 3 в Камерната.  За голяма част от другите спектакли пък са на изчерпване.

„В България вече мирише на есен, но в Пловдив – на изкуство.  Община Пловдив подкрепя „Сцена на кръстопът”, защото театърът е онова място храмът, който изтрива различията . Фестивалът идва точно във време на разделение и със сигурност ще ни обедини. Това ме прави щастлив”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Мотото на тазгодишната "Сцена" е "Театъра-Мъдростта".