Станаха ясни всички призьори, които грабнаха награди „Пловдив” за ярки постижения в културния живот на града.  В претъпканата зала на Градския дом на културата „Борис Христов”  бяха връчени статуетките на 9-ма пловдивчани за принос в културата.

Изненади сред победителите нямаше.  В една от най- оспорваните категории – художествена литература, наградата грабна Недялко Славов. Той си пожела наградата да бъде в национален мащаб и да се връчва на пловдивчани за техни постижения и извън пределите на града.

Операта пък поиска собствена сграда в Пловдив,  като тя бе презентирана със специална ария в залата на Градския дом.

Ето и всички победители по категории

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

- Моника Роменска – за графичната изложба „Макондо“ в галерия „Дяков“

ТЕАТЪР

- Стефан Попов - за ролята на Едуин Бут в моноспектакъла „Аз, Актьорът?Брат ми уби президента“

ХУДОЖЕСТВЕН ПРЕВОД

- Иван Христов Вълев – за превод от полски език на „Морал“ от Тадеуш Доленга - Мостович

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

- Недялко Славов – за романа „432 херца“

АРХИТЕКТУРА

- Арх. Илко Николов - за сграда на Източно православен храм „Св. Николай Чудотворец“ в УПИ V-514.2259 – за източно православен храм , кв. 4 по план на ЖК „Отдих и култура“, гр. Пловдив

МУЗИКА

- Доц. Нина Найденова – Държавна опера – Пловдив - за активно участие на Държавна опера – Пловдив в обществения и културен живот на град Пловдив, както и за режисьорските постижения в реализацията на оперните спектакли „Макбет“, „Селска чест“, „Палячи“, „Любовен еликсир“ на сцената и с трупата на Държавна опера – Пловдив.

ЖУРНАЛИСТИКА

- Владимир Балчев – за поредицата „Забравеният град“

ФОТОГРАФИЯ И ОПЕРАТОРСКО МАЙСТОРСТВО

- Катедра „Приложни изкуства“ на АМТИИ – за фотографска изложба на дипломанти от специалност „Графичен дизайн и фотография“ випуск 2015 и за разкриване на нова бакалавърска специалност „Фотография“ от учебната 2015/2016г. към катедра „Приложни изкуства“

ИЗКУСТВО, ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ДЕЦА

- Екипът на Държавен куклен театър – Пловдив – за високо майсторство и професионализъм, проявен в реализацията на спектаклите: „Децата на Хамелн“, „Дом“, „Болен здрав носи“.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg