Район Северен (известен още като Кършияка, Каршияка, Каршиака) е един от административните райони на Община Пловдив. Името произлиза от турски език (Karşıyaka - другия бряг) и е свързано с местоположението му на северния бряг на река Марица.  Каршияка се състои от кварталите „Герджика”, „Гагарин”, „Филипово”, „Захарна фабрика”, „Тодор Каблешков”, „Шекера”, „Гаганица” и „Армана”, пише Ретро Пловдив.

Естествен център на района се явява православния храм "Св. Иван Рилски" (на улица "Васил Левски" №85), построен през 1931 година. Съвременното развитие на урбанизираната територия се свързва с развитието на Международния панаир Пловдив, намиращ се в района. Край Панаира активно се строят нови жилищни и търговски сгради, офиси и хотели. Обликът на района се доминира от наличието на три от четирите най-престижни хотела в града - "Новотел Пловдив", "Санкт Петербург" и "Марица".

Каршияка се образува в началото на XVI век. По това време султанският велможа Ибрахим паша, по произход грък от Епир, построява голяма конюшна за близо 800 коня и камили на север от реката, в близост до Шахабеддиновия мост (сега на негово място се намира Пешеходният мост).

Културно-историческата съдба на района е тясно свързана с цялостната съдба на град Пловдив, област Пловдив и Западния Тракийско-Родопски регион (Южен Централен административно-географски регион на планиране) на Република България. Тя въплъщава хилядолетия бурно социално-икономическо и културно-просветно развитие - особено това през античния период и по-късните времена на Средновековието, на Българското национално възраждане и тези на модерната следосвобожденска България.

При разчистването на терена за строителството на "Новотел Пловдив" работниците се натъкват на останки от богати, римски вили. За съжаление, поради спешния пусков срок те са бетонирани в основите на хотела, вместо да бъдат проучени и експонирани в подземния етаж. Можеше да узнаем за още, по-стари факти за този квартал, а може би и за местонахождението на стария римски мост, свързвал двата бряга някъде около точно това място!

Снимки: Ретро Пловдив

Още новини ТУК

TrafficNews.bg