„Празник на реката” с концерт на Михаела Филева, Графа и Любо Киров, пиро светлинен спектакъл и много спортни атракции ще се проведе на 1 септември от 11 до 22.30 ч. на бул. „Марица Юг”, в зоната между моста на Панаира и моста на Адата. С целодневния празник ще бъде поставено началото програмата по случай петгодишнината от избирането на Пловдив за Европейска столица на културата. „Празник на реката” е и акцентното събитие, с което фондацията, организатор на инициативата, ще изпрати лятото. 

Специално за него е подготвена невиждана досега в България „огнена картина“, която ще украси небето над реката след 22.30 ч. с 23 хиляди пиротехнически заряда на над половин километър височина. Автори на спектакъла са „Енигма Фойерверк“, които създадоха и магическите илюминации по време на откриването на Пловдив 2019.

Специално за събитието в неделния ден ще е затворен участък от булевард Марица Юг - между моста на панаира и моста на о-в „Адата“. Програмата започва в 11.00 часа със спортни атракции, организиранив партньорство с българската медия за приключенски начин на живот Списание 360 . Всички желаещи ще могат да скочат от двуметрова височина върху огромна надуваема възглавница. 

Фрийрънърът и каскадьор Златко Ганчев, заедно със свои колеги, ще демонстрира скок-каскади от 4-метрова височина.  Професионални балансьори ще преминат на 10-метрова височина над рекатавърху СлакЛайн ленти. От 11.30 ще започне и специално шоу с въздушна акробатика на три моторни парапланера на професионалните пилоти Петьо Кюркчийски, Илия Танчев и Димитър Бояджиев. 

От 18 до 21 посетителите ще могат да наблюдават града и околностите от балон на височина до 80 метра. По същото време суингърите от LindiHop Plovdiv канят всички любители на суинг танците да се забавляват, танцувайки за час със SwingingByTheRiverSocialDance. 

На музикалната сцена на „Празник на реката“ с начало 20 часа ще се качат любимите български изпълнители  Михаела Филева, Графа и Любо Киров. 

Входът на целодневното събитие ще е с безплатен. 

Поради ограничения капацитет специално за балона е необходима предварителна регистрация на адрес:https://forms.gle/XzMfks2d9ad1zFdN8. Има възможност и за записване на място при наличие на свободни места.