Днес Православната Църква почита паметта на света Галина и мъченик Кондрат. Произходът на имената Галин и Галина е от старинното "гал" - мургав, черен (смятало се е, че мургавите хора са по-здрави и обични) или от диалекта "галун - "гълъб". Според друга версия, името идва произлиза от глагола "галя". Днес празнуват хората с имена - Гален, Галена, Галина, Галя. 

Света Галина става една от жертвите, пострадали при управлението на император Деций Траян в гр. Коринт (дн. Гърция). Била е последователка на Св. мъч. Кодрат. По това време много мъже и жени, верни на Христовата вяра, стават жертви на областния управител, предприел гонения срещу християните в областта.

Свети Кодрат лекувал телесни и душевни недъзи и имал много ученици, сред които и света Галина. Когато са подложени на гонения, той и учениците му са хвърлени в тъмница и изтезавани да се отрекат от християнската вяра. След като не се отричат от Христа, са екзекутирани първо учителят и петима от учениците. По-късно са убити и останалите, според едни предания - хвърлени в морето, където с Божията помощ тръгнали по водата, но застигнати и потопени с вързани на телата им камъни, според други - посечени заедно, след което на мястото на екзекуцията бликнал извор, който да напомня на Коринт за светците, пролели реки от кръвта си за вярата.

Цветовете, които носят щастие на носещите името Галина, са мали­нов и виолетов. Камъкът, който ги пази от злини е гранат. Растенията, които им действат благотворно са граха и ела­та. Животното-покровител е катеричката.