Елена Кантарева да поеме поста заместник-директор на общинския институт „Старинен Пловдив” и да оглави ново звено от реставратори, ще предложи настоящият кмет Иван Тотев на наследника си в Община Пловдив. 

„Нали знаете, че има едни пет минути, в които  се срещаме сами в кабинета. Ще ги използвам, за да го убедя във важността на това решение”, каза Тотев и допълни, че с единия от кандидатите може да си поговори и повече, но познава и двамата. 

Идеята на настоящата управа е в „Старинен Пловдив” да бъде оформен такъв отдел от реставратори, защото институтът се грижи за Малката базилика, Римския стадион, Античния театър, Небет тепе, а в последствие и на Голямата базилика. С тази цел бяха гласувани 20 щатни бройки към института, където вече е назначена на работа и Мая Мартинова-Кютова, един от авторитетните археолози от екипа на Археологическия музей. 

„Тези специалисти ще се грижат основно за културно-историческото наследство начело с Елена Кантарева-Дечева.  Към нея да бъдат назначени реставраторите, защото в момента имаме експерти, които се занимават основно с възстановяването на къщи. Нямаме реставратори, които работят с мозайки, с фрагменти. В това звено ще искам да има точно такива специалисти, затова ги и издействахме тези  щатни бройки”, каза Иван Тотев. 

Той се аргументира, че всички паметници като Римския стадион и Форума се нуждаят от периодична консервация и реставрация и е необходимо Общината да има свои щатни служители. За избора на Кантарева той извади железни аргументи: „тя е прекрасен специалист – тя гори с това, с такава любов говори за културно-историческото наследство”. 

Тотев прогнозира и че работата по Форум Север и Одеона ще приключи до средата на следващата година. В момента на терен в зоната на площада, където имаше реституиран имот, работят археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева. 

„Това е отделен проект, чието финансиране е заложено в общия ремонт на площада.  Отделили сме около  800 000 лв., включително и за проучванията на археолозите. Те ще продължат да работят още на терен – най-вероятно до края на ноември.  След това предстои да мине комисията на Министерство на културата, общината ще трябва да приеме проекта на арх. Пройкова за тази зона и той да бъде съгласуван с НИНКН”, разказа Иван Тотев. 

До този момент архитектите не са подготвяли проект, защото не се е знаело какво ще открият на терен археолозите. По думите на кмета в зоната ще има стълбища с пътеки, които да минават над историческия пласт. Те ще отвеждат до ул. „Гладстон” и оттам ще стигат до Голямата базилика. 

„Както точно в детайли ще бъде направен, ще разкаже арх. Румяна Пройкова. Имаме един спор с архитектите - струва ми се, че там също могат да бъдат вдигнати едни колони, но те смятат, че не трябва. Това обаче ще го решава новото ръководство на общината”, каза ще Тотев.