Елена Кантарева става заместник-шеф в "Старинен Пловдив", оглавява ново реставраторско звено

Работата по Форум Север и Одеона ще приключи до средата на следващата година

Пловдив
24.10.2019 13:30 1720 0
Елена Кантарева става заместник-шеф в

Елена Кантарева да поеме поста заместник-директор на общинския институт „Старинен Пловдив” и да оглави ново звено от реставратори, ще предложи настоящият кмет Иван Тотев на наследника си в Община Пловдив. 

„Нали знаете, че има едни пет минути, в които  се срещаме сами в кабинета. Ще ги използвам, за да го убедя във важността на това решение”, каза Тотев и допълни, че с единия от кандидатите може да си поговори и повече, но познава и двамата. 

Идеята на настоящата управа е в „Старинен Пловдив” да бъде оформен такъв отдел от реставратори, защото институтът се грижи за Малката базилика, Римския стадион, Античния театър, Небет тепе, а в последствие и на Голямата базилика. С тази цел бяха гласувани 20 щатни бройки към института, където вече е назначена на работа и Мая Мартинова-Кютова, един от авторитетните археолози от екипа на Археологическия музей. 

„Тези специалисти ще се грижат основно за културно-историческото наследство начело с Елена Кантарева-Дечева.  Към нея да бъдат назначени реставраторите, защото в момента имаме експерти, които се занимават основно с възстановяването на къщи. Нямаме реставратори, които работят с мозайки, с фрагменти. В това звено ще искам да има точно такива специалисти, затова ги и издействахме тези  щатни бройки”, каза Иван Тотев. 

Той се аргументира, че всички паметници като Римския стадион и Форума се нуждаят от периодична консервация и реставрация и е необходимо Общината да има свои щатни служители. За избора на Кантарева той извади железни аргументи: „тя е прекрасен специалист – тя гори с това, с такава любов говори за културно-историческото наследство”. 

Тотев прогнозира и че работата по Форум Север и Одеона ще приключи до средата на следващата година. В момента на терен в зоната на площада, където имаше реституиран имот, работят археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева. 

„Това е отделен проект, чието финансиране е заложено в общия ремонт на площада.  Отделили сме около  800 000 лв., включително и за проучванията на археолозите. Те ще продължат да работят още на терен – най-вероятно до края на ноември.  След това предстои да мине комисията на Министерство на културата, общината ще трябва да приеме проекта на арх. Пройкова за тази зона и той да бъде съгласуван с НИНКН”, разказа Иван Тотев. 

До този момент архитектите не са подготвяли проект, защото не се е знаело какво ще открият на терен археолозите. По думите на кмета в зоната ще има стълбища с пътеки, които да минават над историческия пласт. Те ще отвеждат до ул. „Гладстон” и оттам ще стигат до Голямата базилика. 

„Както точно в детайли ще бъде направен, ще разкаже арх. Румяна Пройкова. Имаме един спор с архитектите - струва ми се, че там също могат да бъдат вдигнати едни колони, но те смятат, че не трябва. Това обаче ще го решава новото ръководство на общината”, каза ще Тотев. 

Напишете коментар
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина