Договорът със счетоводителя на Родопския драматичен театър Магдалена Нешева е прекратен, съобщи новият директор Мариян Бозуков.

"В момента са прекратени всички спесимени и електронно банкиране на фирмата, обслужвала театъра. Трябваше да получа категорична информация от НАП за това какви са назначенията в театъра. Прекратени са правата на бившия директор и на бившата главна счетоводителка“, поясни Бозуков.

Той уточни, че прекратява и спесимените на всички, които са имали право да се разпореждат с банковата сметка на театъра.

Един и същи счетоводител - Стела Александрова, е работила в Родопския и Пазарджишкия театри. Заедно с Петко Писков тя е в съдружие във фирмите – „Суис Примиум Акаунтинг” ЕООД (основана на 10 август 2020 г. със седалище в Пазарджик), „Кей Пи 2000” ЕООД (4 октомври 2013 г.),  „Кей Пи Софт”  (22 януари 2014 г. със седалище Пазарджик). 

Александрова работи за театъра до 1 септември 2024 г. След нея счетоводството движи Магдалена Нешева, която обаче е назначена на щат. Тя също е свързана с Писков. Припомняме, че при акция на Икономическа полиция бяха арестувани директорът на Разградския театър Левон Манукян, "ловецът на глави" Атанас Георгиев и собственикът на счетоводна кантора Петко Писков, както и директорът на Родопския драматичен театър Румен Бечев. В последствие мерките на всички бяха промени в "гаранция". 

Преди да поеме поста Нешева чрез фирмата си е единственият участник  в  обществена поръчка с предмет "Организация, разпространение и реклама на театрални постановки" за нуждите на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" – Смолян, обявена от директора Румен Бечев на  13 февруари 2024 г. Прогнозната цена без ДДС е 107 500 лв., срокът на поръчката – 24 месеца. Офертата на  „Флай пиджън” ЕООД е единствената на стойност  59 940 лв. без ДДС и печели.

Договорът включва организиране на продажбите на билетни каси, договаряне на технически лица за обезпечаване на сцените на гостуването, проучване на възможностите за насочеността и желанието на зрителите за посещение на съответното представление в определеното населено място, осигуряване на подходящи условия както за турнета, така и на собствена сцена на театралната трупа, ако това е необходимо, продажба на билети.

Заложено е и разпространение на театрални постановки от репертоара на театъра , което включва подпомагане изготвянето на месечната програма, договаряне на сцени за гостуване, проучване на възможностите за осъществяване на съответното представление в дадено населено място, разпространение на рекламни материали, осигуряване на сцени при подходящи условия.

Победителят  трябва да изготвя месечна стратегия за реклама според програмата, да договаря представянето на постановките в ефира на национални и регионални медии, реклама по време на гастроли, реклама в социални медии.

Поръчката не е изпълнена докрай и според неофициална информация фирмата победител е получила 34 000 лв. Дали заради изпълнения до този момент обем от работа, или като  неустойка за прекратен договор, тепърва ще става ясно.

Как присъства последната скандална счетоводителка на Смолянския театър в схемата с фирми, които водят към „Аферата Писков”?

Магдалена Нешева е свързана, макар и непряко, с посочения като двигател на престъпната мрежа Петко Писков. Тя е съдружник във фирма "Пинс" ООД с майка си Валентина Нешева.  Валентина Нешева пък е съдружник във фирма "Алая Груп" ООД, където сред съдружниците се появява името на Славейко Серафимов.  Серафимов от своя страна е съдружник с Петко Писков във фирмата "Скай Партс" ООД и го защитава в съда по предявените му обвинения.

Одитори: Частни продуценти са печелили стотици хиляди от държавните театриДесетки хиляди левове са раздадени като ДМС, някои получавали по 22 бона, докато други взимали 100 лв.

Всички цитирани фирми имат динамично досие, защото постоянно се правят промени, а някои от тях са ликвидирани. Собствениците, съдружниците и управителите се сменят ежегодно и това прави нишката от връзки добре прикрита при пръв прочит.

В кулоарите на двата театъра се коментира, че Магдалена Нешева е свързана с Писков не само по професионална линия.

След като избухна огромният скандал, тя е входирала молба за напускане на Смолянския театър на 3 октомври. 

Кой в Министерството на културата "проспа" огромния скок в бюджетите на Родопския и Разградския театри?

Пред медията ни Мариян Бозуков заяви, че ще изиска пълен одит от Министерство на културата, за да са ясни всички факти и цифри от управлението на Родопския драматичен театър до встъпването му в длъжност.

Бозуков, който бе част и от трупата на Пловдивския драматичен театър, има тежката задача да осветли нарушенията, но и да успокои артистите, които са потърпевши от аферата, за да продължат да работят за духа и културата на Смолян.