Приключи сесията за набирането на предложения за включване в Календара на културните събития на Община Пловдив за 2016 г.. В обявения едномесечен срок за подаване на документите бяха входирани 144 проекта като общата искана сума за финансиране от Община Пловдив е на стойност 3 млн 449 хил. лева.

Предстои оценяването на кандидатстващите за субсидия проекти от петчленна комисия, а класирането ще бъде обявено в срок до 30 юли. При започване на своята работа комисията определя сумата, която ще бъде разпределена за финансиране на проекти за следващата календарна година. Тя се съобразява с условието сумата за финансиране на проекти да не надвишава 80% от средствата за дейност за настоящата година. Очаква се за 2016 година финансирането да бъде в размер на около 1 млн лева. В предходните 2014та и 2015тагодинибяха одобрени съответно 43бр.и 35бр.външни проекта на стойност 699 400лв.Дофинансирането на проявите е за сметка на изпълнителите, в резултат на което в града бяха привлечени близо по 2 милиона и половина лева на година допълнителни инвестиции за култура.

Одобрените проекти се включват в Календара на културните събития на Община Пловдив, който се утвърждава от Общински съвет.

Обогатяването и изграждането на стойностен културен календар стои в основата на реализирането на Пловдив като успешна Европейска столица на културата през 2019та година.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg