Квинтетът - Жана Бергендорф, Владо Михайлов от Сленг и Георги Симеонов и американците Джони Мануел и Трей Кембъл, представящ България на Евровизия, буквално взриви многохилядната публика в Лисабон на първия полуфинал на музикалния конкурс тази вечер. Номер 10, редът под който България се представи на сцена, определено беше печеливш за страната. 

Петимата изпълнители от специално създадената за конкурса група – Екоинукс /Еquinox/ бяха безкомпромисни във вокален и сценичен план. Песента, с която страната ни се се бори за короната, се казва Bones, а космическото ѝ присъствие я прати в нова вселена не само публиката в Лисабон, но и милионите зрители пред малкия екран. 

От представените тази вечер страни на финал ще отидат едва 9, приключението ще завърши за 10 от участниците.

За да подкрепят българския участник, сънародниците ни зад граница трябва да гледат телевизията в страната, в която живеят и да следват посочените инструкции и телефонни номера, за да гласуват. Гласът им ще бъде отчетен едва след като всички изпълнения приключат. Очаквайте отварянето на линиите и гласувайте. 

Преди нашите изпълнители, беспорен талант, артистичност и невероятни вокални умения показаха още 9 участници от Азербайджан, Исландия, Албания, Белгия, Чехия, Литва, Израел, Беларус и Естония.  

Ето и подробности за процедурата по гласуване:

Гласуването се извършва чрез изписаните номера на екраните от страна на местната телевизия, излъчваща конкурса. Номерата са различни за всяка държава. Например, номерата за гласуване, изписани от БНТ за България, важат само за територията на нашата страна.

Можете да гласувате и чрез приложението на Евровизия, което можете да изтеглите за Android и IOS.

Гласуването е отворено за период от 15 минути, веднага след последния изпълнител. Ако гласувате преди или след него, Вашият глас няма да бъде зачетен, но ще бъдете таксувани.

Можете да гласувате до 20 пъти, освен ако в съответната държава няма обявено друго ограничение.

В първия полуфинал могат да гласуват само 19-те участващи държави в полуфинала плюс Испания, Португалия и Великобритания.

Гласуването е възможно само от мобилен номер на местен оператор.