Стълпотворението, споходило творческия квартал на Пловдив в продължение на три дни, показа, че Капана Фест се утвърждава като най-голямото културно събитие в България, без аналог по своята същност. Освен песните, танците, представленията, изложбите, откритите уроци и ателиетата, фестивалът даде място за изява на различни социални каузи.

Една от тях е кампанията „Кутия за книги”, която води световната младежка организация „JCI Пловдив”. Вдъхновяващата инициатива е насочена към подпомагане на домовете за деца без родители. Идеята е всеки да остави книга на едно от десетте определени места под тепетата. След това доброволците от JCI продават книгите, като всеки купувач сам определя цената, която да плати. Събраните средства от благотворителните разпродажби отиват за закупуването на техника и предмети за домовете за деца в региона. Друга част от книгите се изпращат в читалища и домове за възрастни хора.

Десетте места в Пловдив, където можете да оставите книги за кампанията „Кутия за книги”, са: ОУ "Екзарх Антим Първи" - ул. "Захари Стоянов" 86, ЕГ "Иван Вазов" - бул. "България" 121, ЕГ "Пловдив" - бул. "България" 123, Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски" - ул. "Цар Асен" 24, Технически университет София, филиал Пловдив - ул."Цанко Дюстабанов"25, Limacon, център за развитие на социален капитал - бул. "Марица" 154 А, BizLabs - бул. "Шести Септември" 152, Канапе - ул."Братя Пулиеви" 1, Котка и Мишка - ул."Христо Дюкмеджиев" 14, Отсреща - ул."Бетовен" 12.

Друга социална кауза на Капана Фест бе представянето на „Майко Мила”. Двете създателки на проекта – Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, лично запознаваха читателите с най-смешната книга, писана някога за майчинството – „Да оцелееш като родител”. Те продаваха и ръчно изработени предмети с благотворителна цел. Творбите са измайсторени от майки на деца в неравностойно положение и средствата от продажбите са предназначени за тяхното подпомагане.

В последния ден на фестивала художници на графити окупираха Ядрото. Майсторите показаха най-различни тънкости в рисуването със спрей и оставиха за спомен още няколко красиви картини. На съседната улица пък кукловод събра огромна детска публика с интересни пиеси и ловко дърпане на конците. Една от забавните атракции бе и Бусът на желанията – организаторите събираха листчета с желанията на минувачите и вече разполагат с бази данни за мечтите на пловдивчани и гостите на европейската столица на културата.

Още за живота в Пловдив четете в PlovdivTime.bg