Хиляди пловдивчани и гости на европейската столицата на културата щурмуваха градските музеи снощи. Безплатният вход и атракциите, които подготвиха служителите, съхраняващи културната памет, създадоха приповдигнато настроение. Историческият музей посрещна с концерт на класическа музика с орган, пише PlovdivTime. След това до полунощ малки и големи любители на историята сновяха из залите, за да разгледат експонатите от по-близкото ни минало.

Запалените по древността пък намериха своите съкровища в Археологическия музей. Двамата екскурзоводи – Любомир Мерджанов и Екатерина Илиева, посрещаха гостите, преобразени като тракийски аристократ и вакханка отпреди 25 столетия. Естествено най-много хората се дивяха на Панагюрското златно съкровище. Голям интерес предизвика и новата изложба с артефакти от Голямата епископска базилика.

В Природонаучния музей не успяхме да проникнем, тъй като още около сградата се извиваше внушителна опашка от желаещи. В Етнографския музей посетителите се запознаха с бита и традициите на Стария Пловдив, както народните така и алафрангата, която е запленила заможните търговци.

В Музея на Възраждането пък ни очакваше друга изненада – дейците на комитет „Родолюбие“, облечени в народни носии, показваха старовремски оръжия.