В навечерието на Великден уникална изложба бе представена в Археологическия музей в Пловдив. Тя е позиционирана в изложбената зала и е реализирана с участието на Пловдивска Света Митрополия.

Изложбата „Седем разказа за вярата” представя уникални експонати, които за пръв път получават публичност. Сред тях са сребърен обков на Евангелие, свещенически пояс на йеромонах, потир, сребърен митрополитски дискос, владишки колани, напрестолни кръстове и други.  В центъра на експозицията са митрополитска митра и владишки жезъл с кост от сом на митрополит Паисий, които са на 200 години. "Това са ценности, които рядко излизат извън митрополията" – сподели отец Емил Паралингов.

Експозицията не просто представя символите на християнската вяра, но разказва седем проучени истории, свързани с представените движими културни ценности. Числото 7 не е избрано случайно, защото олицетворява тайнствената Божия сила, символ е на сътворението и на тайнството, на съвършенството.  Затова често го наричат „Божие число“.

Седем разказа и легенди са за Библията и Божия храм, за митарствата и усилията за набиране на средства и строежа на църквата „Св. Йоан Кръстител“ в с. Чехларе (1858 г.); за един обков, работен специално за пловдивския храм „Св. Димитър“;  за напрестолния кръст на русенския митрополит Григорий, Червенски и Доростолски митрополит; за един свещенически пояс от Костницата на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, Пловдив; за един потир, с дарствен надпис за църквата „Св. Николай“, с. Паничери; за поклоническото пътуване до Божи гроб и „осветените дарове“, носени от там; за вярата в просънуваното и една история от 1925 г., станала причина за откриване основите на средновековен манастир и изграждането на параклис, посветен на „Св. Георги“, последвано от не една мистична история.

Кураторът на изложбата Соня Семерджиева и директорът на музея Костадин Кисьов изказаха и своите искрени благодарности на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за експонатите, любезно предоставени от музейния фонд на Пловдивската Света Митрополия.

Интересната изложба ще бъде отворена за посещения в изложбената зала на Арехеологическия музей до 30 юни.

Повече за експозицията и нейната история вижте в следващото видео: