Ваня Софрониева-Софро представя самостоятелна изложба „Сънувах, събудена, с очи затворени” от 5 юни в галерия „Орфей” на бул. „Марица” 91. Авторката твори своите платна върху коприна и поразява с красивите си творения публиката.                   

"Винаги съм държала на необяснимия елемент в изкуството и смятам, че всеки опит да придам логика и обяснение на изложбата си "Сънувах, събудена, с очи затворени" би отнел част от очарованието на нейната атмосфера и би намалил въздействието върху публиката. Служа си по-малко с предварително изградени концепции и дълбоко осмислени идеи, повече с чувства и образи, извлечени от подсъзнанието ми. Не обичам да тълкувам произведенията на изкуството и особено творбите, които аз съм създала. Според мен това не е работа на самия творец. По-скоро  мога да подскажа, че това е една изложба  с различно живописване, с творби, различно назовавани. Истинско професионално удовлетворение ми доставя смесването на техниките на база батик върху коприна. Многоцветие с наситени багри, хаотично избрани, допълват удоволствието от постигнатото. И точно в този момент влизаме в същността на тази изложба - тя е изповед за несподелените до този момент мои чувства и видения, необременена от академичните правила и забрани за движение по пътищата на изобразителното изкуство - и..слава Богу, защото академичната конфекция би ме лишила от алтернативата на нестандартното, би ме лишила от възможността да усетя и покажа света такъв, какъвто го чувствам”, разказва Ваня Софрониева-Софро. 

Авторката е родена в Лом. Завършва Средно специално художествено училище по приложни изкуства в Троян. Изучава реставрация на керамиката в извънкласни форми  и работи като реставратор на антична керамика в Русенския музей.

Специализира реставрация на керамиката в Египетския музеи на керамиката в Кайро. През 
1987 г. решава да смени посоката на творческия си мироглед и записва Колеж по художествен текстил Милановек в Полша със специалност „Ръчно рисуван текстил”. След това работи като дизайнер и основава първото в България ателие за ръчно рисувана коприна.

На Ехро 91 Пловдив получава златен медал за нова технология в художествения текстил. Участва в международни изложби в различни европейски държави. През 1993 г. със самостоятелна изложба представя в Париж рисувана коприна. На откриването присъства оперната звезда Катя Ричарелли ,а голяма част от творбите стават нейна собственост.

Нейни творби са част от колекциите на дипломатически мисии и музеи.