Уникална изложба ще бъде октрита в Пазарджик. Тя е с названието "Спасени културни ценности". Ще бъде открита в залата за временни изложби на Регионален исторически музей - Пазарджик на 1 ноември от 17 ч.

Става дума за предмети, които са били спасени при акции на полицията и ГДБОП. В резултат на успешните акции на правозащитните органи и след произнесени окончателни присъди, само в периода 2012-2017 г. във фондовете на Регионален исторически музей - Пазарджик са постъпили около 1500 културни ценности и 1300 в Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“, гр. Септември, част от които посетителите могат да видят в изложбената зала.

Изложбата има за цел да представи на посетителите успешните резултати от усилията на служителите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Главна дирекция „Криминална полиция“, както и на съответните структурни звена, които отговарят за територията на Пазарджишка област - Сектор „Борба с организираната престъпност“ и Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в стремежа им за защита на културно-историческото наследство на Република България.

Експонираните културни ценности са археологически артефакти (съдове, накити, метални пластики, монети), оръжия, етнографски вещи и художествени предмети (икони), представени в състоянието, в което са предадени в музеите.

Изложбата ще бъде експонирана до 1 декември.