Колекцията старинни гравюри от фонда на  Градска художествена галерия Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от тях ще бъде експонирана на втория етаж в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“№15 и ще може да бъде разгледана отново от днес, 3 до 31 август.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувъра ("Chalcografie de Louvre") в един почти 200-годишен период - от 18 до началото на 20 век. Друга част от произведенията са печатани при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също битови и пасторални, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

Цялата колекция "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" съдържа 100 оригинални френски, немски и италиански творби. Издаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градска художествена галерия - Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. Проектът беше реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив“.