Поетът Росен Карамфилов – син на Кольо Карамфилов, сигнализира за продажба на картини ментета на изключителния художник. Ето какво написа в личния си профил Росен : Внимание! Трябва да споделя нещо важно. Нещо, което от няколко дни ми е заседнало като буца в гърлото. Нещо, което отказвах да повярвам. Нещо, което е извън пределите на морала и на липсата на такъв. Тези четири картини са фалшификати на баща ми, Кольо Карамфилов. Живописи. Платна. Погледнете ги, дами и господа. Просто ги погледнете. Това не е Кольо. Искам да обърна внимание, че още десет човека, художници потвърдиха. Ще попитате кой извърши престъплението. Веднага ви казвам името на човека, продал и на всичкото отгоре най-вероятно нарисувал тия отвратителни реплики. Владо Шишков. Приятел. Човек сядал на една маса с баща ми. Сега ме е блокирал и сигурно няма да види тоя пост, но дано племенниците му, с които впрочем съм близък, му предадат. Всички това ми казват.

Аз обаче, като единствен наследник на Кольо Карамфилов, няма да оставя нещата така. Владо направи огромна грешка и ще си плати скъпо за нея. Познавам жената, на която са продадени картините. Имам и доказателства за случилото се. И вие помогнете, с каквото можете. За да спре тая гавра. Кольо Карамфилов е един от най-големите български художници. Не е достатъчно само да го подпишеш, за да се превърнеш в него. Защо не помисли за това по-рано, скъпи Владо?! Вече е твърде късно. Твърде късно да се поправиш."

Същия пост на стената си пусна и майката на Росен Карамфилов – сценографът Ина Дамянова. Обвиненият в продажба на фалшификатите Владо Шишков е аниматор, художник, сценарист и продуцент на игрални филми. Има зад гърба си не една и две успешни продукции. Роден е и е израстнал в Пловдив, но от години работи в столицата. В момента по думите на негови приятели живее в САЩ. Въпреки опита на медията ни да разговаря с него, той все още не е коментирал как са попаднали при него спорните картини и наясно ли е, че има сериозни обвинения, че са фалшификати. Междувременно изтри и профила си във Фейсбук. 

  

Измамите с творчеството на неповторимия Кольо не са от днес. Опити да се пробутат картини-ментета се правеха още преди да си отиде от този свят през 2014 г. Спомням си преди години негов приятел му показа две работи, които си купил с мисълта, че това са работи на Кольо Карамфилов. Той стана шокиран, защото картините бяха откровени ментета. Разговаряхме с приятели от следствието, защото дори знаехме кой ги е рисувал – един художник от близък до Пловдив град. Те съвсем човешки и приятелски ни казаха: „Законът е такъв, че са недоказуеми подобни обвинения. Обвиненият ще каже, че ги е намерил на улицата, видял е подписа на Кольо, но не е знаел, че са фалшификати“, върна се назад във времето собственикът на U P.A.R.K. Gallery Радост Коцева. Тя и Карамфилов до последно преди да си отиде бяха близки приятели и партньори в разработването на галерията на ул. „Отец Паисий“.

Коцева разказа и за друг случай, при който клиент си закупил ментета от арт салон, но все пак успял да си върне парите, когато се разбрало, че картините не са на Карамфилов. Малко след като големият художник ни напусна внезапно, от ателието му в Садово изчезнаха 60 матрици за графики на Кольо. Скандалният случай стана известен, след като пловдивски галерист поискал от Росен Карамфилов правото да тиражира част от графиките. Тогава в скандала изникнаха имената на популярен пловдивски рокер, който продал на колекционер плочите. После матриците стигнали и до галериста Алек Александров. Той, спазвайки правилата на пазара, се свързал с Росен. Веднага щом разбрал, че историята мирише на кражба, галеристът се оттеглил.

Случаят с фалшивите картини, продадени от Владо Шишков, достига до сина на Кольо Крамафилов случайно. Приятел на талантливия ни художник ги видял в офис и обърнал внимание на собствениците. Те потърсили Росен за консултация и така кълбото се разплело.