Гостуващата фотоизложба „България и Испания – 30 години съседи и приятели в Антарктида“ бе открита миналата вечер в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.  Тя е посветена на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Испания и 30-годишнината от съвместното изследване на Антарктика. Временната експозиция се помещава в новата изложбена зала в сграда „Лотос“, оформена като специално експозиционно пространство, предназначено за гостуващи изложби и други тематични събития на музея.

До 10 април 2022 г. посетителите ще имат възможност да разгледат двадесетте интересни фотоса, представящи важни моменти от историята на българо-испанската антарктическа дружба.

Изложбата се организира от Центъра за полярни изследвания и Българския антарктически институт (БАИ), посолството  на Кралство Испания в Република България и Регионалния природонаучен музей – Пловдив.

На откриването присъстваха посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, областният управител Йордан Иванов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на Българския антарктически институт, проф. дн Христо Пимпирев, множество гости и медии.

Проф. Пимпирев, който е работил дълги години на базата в Антарктида, разказа за времето, в което рамо до рамо с испанските колеги са живели, работили, празнували заедно празниците, помагали са си, а днес са заедно част от правителството  на Антарктида. През 1998 г. България влезе в една важна международна общност, още преди да стане част от НАТО и ЕС. Веднъж годишно в различни държави се провежда Съвещание на държавите от Антарктическия договор. Това е своеобразно правителство на Антарктида, където се обсъждат важни въпроси, свързани с управлението на континента. Той сподели, че всяка една фотография от тази изложба е излязла от неговото сърце и всеки един миг от тези фотографии, той е преживял лично и съкровено. Снимките са на негови колеги и показват 30-годишният път на сътрудничеството с испанския екип. “Строим нова научна лаборатория. Вече имаме една модерна база, с която българите може да се гордеят и с удоволствие приемаме учени от цял свят", каза още проф. Пимпирев, който припомни и времето, в което нашите учени са пребивавали в палатков лагер. Той  обяви още, че след 30 години и български кораб ще се присъедини към армадата на Антарктида и така там вече ще има два кораба – испански и български.

Посланикът на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко подчерта, че работата, която се извършва на Антарктида е важна, не само защото ни дава възможност да се запознаваме с особеностите на планетата, но и е възможност да опазим природата на Антарктида. Той отправи специални поздрави и благодарности към България и работата на проф. Пимпирев за отличната работа и за научните изследвания на континента. След Пловдив , изложбата заминава за Варна.