Урната с праха на художника Никола Манев ще бъде положена в двора на неговата Художествена галерия в Чирпан. Датата за това е избрана от семейството на твореца, който почина на 28 август в Париж, три дни преди да навърш6и 78 години.

Така ще бъде изпълнено предсмъртното желание на художника да бъде погребан в града на своите родители Чирпан, където прекарал щастливо детство. Той е почетен гражданин на Чирпан от септември 1998 година.

Големият български художник Никола е роден в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „Живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в парижкото ателие в „Ил Сен Луи”, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета, пише dnes.bg. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.