Две специални изложби по повод 55-годишнината на забележителния пловдивски художник Кольо Карамфилов ще бъдат открити под тепетата и в Димитровград. Кольо ни напусна през 2014 г., но остави множество прекрасни картини и много верни приятели и почитатели, които и до днес почитат таланта му. 

Първата изложба е в пловдивския артсалон L’union de Paris. В експозицията, която ще бъде открита на 30 ноември,  ще се насладим на рисунките на Карамфилов, пише PlovdivTime.bg

Чрез рисунката се разкрива най-интимната част от творчеството, показваща кривите на авторовата мисъл, като по този начин тя е не само пресечна точка между видовете изкуство, стартов момент в сътворяването на една творба, съществен съпътстващ елемент в процеса на работа, но и се превръща в произведение на изкуството. Именно върху този аспект от творчеството на пловдивския художник Кольо Карамфилов е посветена настоящата изложба в галерия L’union de Paris, която е един от най-изявените негови колекционери. 

Цялостното творчество на Кольо Карамфилов се характеризира с използването на сдържан визуално-пластичен език, съчетан със символно насищане на съдържанието. Човекът и човешкото присъстват много осезателно в неговата живопис и скулптура, затова не е учудващо, че те се срещат и в рисунките му, както зрителя би могъл сам да се убеди от представените в изложбата произведения. И в тях тялото е сведено до знак, силно геометризирано и вплетено в една сложна конструктивна система, която изисква определена „подготовка“ и нагласа у зрителя, за да бъде разчетена. 

Представените рисунки представят различни етапи от творчеството на Кольо Карамфилов, което дава възможност да се проследи как се развива визуалния език на автора и какви промени претърпява. По този начин се създава и по-пълна представа за вътрешния свят на пловдивския бохем. Някои от рисунките са посветени на негови колеги, или създава поетични образи, изградени с много финес а в други използва много ирония. По-важното обаче е, че изгражда образите с изключителна лекота на линията и без излишни детайли, което всъщност е част от разпознаваемия маниер на автора и характерния му начин на изразяване, пише за експозицията Дарина Бойкина.

Втората изложба ще бъде открита 7 декември в Художествената галерия на Димитровград. Датата не е избрана случайно, защото точно в този ден Кольо щеше да навърши 55. 

Авторът, който „никога не се погрижи сам за вечността на името си, никога не се е интересувал от конюнктурата и изграждането на собствената си легенда приживе, прекалено зает да реализира безкрайните предизвикателства на въображението си, за да има време да мисли за друго. Кольо Карамфилов беше като гейзер от фантазии, чувства и емоции, които разпиляваше навсякъде без жал“, обяви един от близките му съмишленици писателят Румен Леонидов.